lördag 13 oktober 2012

Premiärdagen

Så var det dags för ännu en älgjakt, min 19:e. Vi samlades i ett frostnupet Rannebo, bilens termometer visade -2 på vägen upp. När vi på tisdagskvällen träffade Högbergslaget så berättade jag att det kändes precis som när man var yngre och det var dan före dopparedan. Lite så är det faktiskt. Efter att en sådan höst med idel regn som vi haft så är det helt fantastiskt att få starta jakten med toppenväder.

I Rannebo så möttes vi på klassiskt manér. Man bytte information om vad som hänt runt omkring vad det gäller jakt och kollade av vilka observationer som fanns. Vi är ett trevligt gäng och det kändes kul att se alla bekanta ansikten.

Efter formalia, genomgång av PM och diverse förmaningstal så var det så äntligen dags att bege sig utåt de vida Ranneboskogarna. I likhet med de allra flesta år så startade vi med Trolleberget. Nu speciellt av den anledningen att jag själv med flera sett älg där och i synnerhet en viss 5-taggad tjur. Vi avdelade tre man att skalla, det brukar räcka där. Resterande fick ta pass dels nere på "Savavägen" och del på Trollsjömossen. Skallet drog igång och efter en stund så bröts den tysta höststillheten av en skarp studsarknall. Visst är det en fin sång den ger ifrån sig i ett syfte som detta! Det var Lennart Jacobsson som fått tjuren på sig på sitt pass. Han gjorde inget misstag utan tjuren föll där han träffades och snart så fick vi hör tre snabba signalskott som en sista salut för den fallna oxen. Jag var bara två pass därifrån och kunde ganska snabbt vara där och konstatera att det var samma tjur som jag sett tre gånger tidigare och även tagit ett kort på, om än lite otydligt. Nu låg han där i ljungen på en ö mellan två små mossar. Bra skjutet Lennart! Med tjuren hade en ko med kalv följt. Det hade inte fortsatt utan vikit av och vi såg inte mer av dem.

Efter det så blev det kaffe i Rannebo. Vi beslöt där att ge oss på det vida Bungebosåtet och att låta Jack jobba lite där. Sagt och gjort, vi satte skyttar som vanligt i Bungebo plus vid Röaledet, Floen och vid Milabotten. Detta plus att vi satte en skytt uppe på höglia mot kjellagräns. Högberg följde med hundpatrullen för att göra ett bakpass mot Trolleberget. Så ni försår det var välpassat. Redan vida starten fick vi älgkontakt. Det var Lasse som upp emot kjellagräns fick se en ko med kalv plus ett ensamt hondjur dra sig iväg mot Hällsjöberget. Jack släpptes lös och fick antagligen nys på de älgar som dragit iväg och han satte av en bit in på Ekhult. Men han kom tillbaka och gick av i riktning mor röaledet. På väg dit så verkar det som om han fick vittring på en kviga, eller så var den med hela tiden det är inte så lätt att veta vilket. Den hade satt av i riktning mor Tennekullamossen och gick mycket riktigt över mossen också, på mitten. Macus såg henne men hade lite väl långt och väl dåligt skjutläge. Efter en stund kommer Jack också, precis i kvigans slag. De fortätter söderut i lyseledningen in i Hyltan. För att sedan vika av mot Hällsjöberget (dit alla älgar verkar vilja komma). Vi fick nöja oss där och återsamlas i Valebo för en ny kopp kaffe.

Väl i Valebo så satte vi igång med det södra drevet först. Jack var då upphämtad i Trollsebo. Trots att Valebo är den bit där vi hittar absolut mest skit på spillningsinventeringen så fann vi ingen älg där utan fick ta oss an det norra drevet istället. Tyvärr med samma resultat och vi kunde bara konstatera att det blir inget mer fällt denna dag. Vad som återstod var flåningsarbete i Rogers ladugård och att sedan "syreförgiftad" av en hel dag ute i friskaluften ta sig hemmåt.

Inga kommentarer: