söndag 14 oktober 2012

Nytt drama bland älgtjurarna i Södra Valdshult

Vi började tisdagens älgjakt med att sitta de första timmarna. En av oss satt i Gölgamossen, där vi genom åren fällt många fina tjurar. Efter några lockrop fick han se en älgtjur en bit in i udden. Han visade sig inte mer och vid samlingen senare beslutades att driva igenom området. Så blev det och samme skytt fick på nytt passet. När drevkarlen nästan kommit igenom såten undrade han om ingen sett något. Det var mycket spår efter älg lät han meddela. Strax varnade passkytten, vilken tidigare sett älgen, att en tjur var på väg ner mot en annan passkytt i mossen. Denne svarade att älgen vänt och var på väg tillbaka mot den förstnämnde och plötsligt small två skott hos denne. Älgen sprang emellan de båda passkyttarna och den andre meddelade att det träffat bra och att älgen burit sig konstigt och liksom kastat till med huvudet flera gånger och att han snart ligger efter att ha gått in i hårdmarken. Han hade dessutom sett något rött uppe på sidan av huvudet. En hundförare tillkallades och efter en dryg timma började han tillsammans med drevkarlen att följa spåren. Först ställde vi ut passkyttar runtom. Efter några hundra meter fick de se älgen gå igång och hunden släpptes. Strax hörde vi ett skott uppe hos den slutliga skytten och han kunde meddela att han fällt en fin älgtjur som i sin tur fällde ena skoveln i samband med skottet. Den förstnämnde skytten hade inte träffat så bra. Tjuren var en fin åttataggare på 240 kg.

När vi slagit våra kloka huvuden ihop i jaktlaget har vi kommit fram till följande scenario: Det hade varit en ordentlig uppgörelse under natten före mellan denna tjur och en till i minst samma klass. Tjuren hade blivit så illa skadad att hornet hade brutits av en bit innanför rosenkransen inne i skallbenet och hängde ner på sidan av huvudet. När han blev skrämd och försökte fly och samband med skottlossningen kastade med huvudet och det såg ut som han blev träffad, försökte han i stället bli av med skoveln. När han kom fram till sin baneman tappade han äntligen sin skovel.
  
År 2000 en vecka före älgjakten inträffade också ett drama. En åttataggare hängde sig i en barngunga i Södra Valdshult förmodligen i samband med en kamp med en rival. Det går hett till mellan tjurarna i brunsten.

Hälsningar Halvard
Fri Herre

2 kommentarer:

Anders Friborg sa...

Tack för bidraget till vår blogg. Tjurar är inte precis snälla vid varandra under brunsten så sånt här kan säkert hända.

Ramlade hornet av där tjuren föll eller hittade ni det där han gått?

Halvard sa...

Det ramlade av i samband med skottet, ev. stötte han emot ett träd. Älgen gick ca. 50 meter efter skottet.