lördag 19 oktober 2013

Tredje dagen slut utan att skott lossats

Man borde kanske vara besviken när man inte lyckats fälla en älg på tre hela jaktdagar men det är jag inte. Jag tror inte heller att övriga medlemmar i jaktlaget är det. Det beror på att vi haft tre härliga jaktdagar med mycket älgkontakt. Denna dag var inte annorlunda än de två första. Nu hade vi beslutat att inte släppa igenom några kvigor heller utan att klippa till om vi fick chansen.

Vi startade med samling vid ladugården i Hestra. Termometern stod på minus tre grader när solen steg upp över horisonten. Någon jägare hade fallit ifrån men andra kommit till så vi var fullt manskap ändå. Efter lite morgonsnack om vad som skjutits i viltvårdsområdet och liknande spörsmål så beslöt vi sätta igång och jaga. Vi körde det norra såtet i Hestra. Eftersom vi var rätt gott om skyttar så satte vi Nisse i bakpass där skallen startade. Det visade sig vara en riktig taktik eftersom det ganska snart efter att skallen startat kom en liten pinntjur smygande tvärs igenom skallkedjan. Nisse kunde inte säga om det var en kviga eller en tjur. Därför beslöt vi att driva igenom det lilla området väster om ladugården också. Det brukar vi sällan göra men nu fanns det ju en tydlig chans att det var älg där och den ville vi kolla upp. Skyttarna ställdes ut och skallen startade på vägen in mot Granåsen. När drevet gick igång stötte de på en ko med kalv där inne, tyvärr påväg ut ur såtet. Den andra älgen som hade passerat Nisse tidigare visade sig vara en liten pinntjur med 10 cm horn. Det var bara att göra patron ur.

Efter det körde vi det södra Hestrasåtet. På väg ut observerade drevkarlarna två älgar till men i övrigt var där tomt sånär som på tre rådjur som rusade förbi mig i raketfart och en räv som passerade en skytt.

Vi fortsatte jakten med att köra såtet vid Gunnilstorpa gärde. I år körde vi såtet omvänt och skallen startade på gränsen mot Granstorp. När de skulle igång observerades en oidentifierad vuxen älg. I drevet kom sedan en ko med kalv som rusade över landsvägen och sprang nästan ned skytten som stod där. Det fick bli kaffe som tröst och det är ju inte det sämsta.

Nu tänkte vi släppa Jack och det fick bli i området runt Mangleberget. Vi satte skyttar från långbacken nere vid Rannåsen upp till Trolleberget. Sedan från Trolleberget i söder ned till Trollsjön. Plus två skyttar utmed ån mot Öjhult. Jag själv följde med Sture och gick med Jack. Vi startade på Näset gick upp mot Manglegölen, vidare utmed Hjortåsen. Därefter mot Mangleberget, Lilla Näs och sedan upp genom Ängabacken. Allt utan resultat.

Vi beslöt att ge oss på Hängneståtet som sista för dagen. Där fanns en chans att det var älg, en ko med kalv hade redan observerats när de tog sig över gärdet i Rannebo. Nu sattes skyttar ut som vanligt längst vägen ned mot sjön. Inte en älg var där. Antagligen hade de tagit sig över till Valebo.

Jaktveckan fick således avslutas utan att vi lyckats fälla någon älg. Chanserna har dock inte saknats och vi har gott hopp om att fälla någon under den långa jakttid som vi har. Ett stort tack till alla goda jaktkamrater det är ett nöje att vara jaktledare i detta jaktlag. Och på lördag tar vi dem!


Inga kommentarer: