fredag 18 oktober 2013

Inget skjutet andra dagen heller

Fredagens jakt inleddes med stor förväntan. Vi hade ju mycket älg inne i området. Efter morgonsamlingen så beslöt vi att göra ett försök på Trolleberget. Vi indelade fyra man att gå i drevet, en mer än vanligt. Detta för att kunna få med hygget vid milabotten där älgarna ofta håller till. Vi körde drevet lite tyst för att inte störa eventuella älgar inne i Bungebosåtet. Den fint uttänkta planen till trots dök inga älgar upp. Vi fick trösta oss med lite kaffe sittande i solen i Rannebo. Bäst vi satt där och gjorde upp planen för hur vi skulle ta en älg nu när vi visste att det fanns älg i såtet så dök en joket i leken upp. Det var Anders i Öjhults hund som plötsligt dök upp tvärs igenom Bungebosåtet. Det var inte bra det, men inget att göra åt, det går ju inte att styra hur en hund går. Han hade följt en älg från Öjhult över ån. Älgen gick sedan mot Hjortåsen och hoppade i sjön där. Hunden stack då iväg mot Trolleberget och fick där fart på en ensam vuxen. Drevet gick alltså via Bungebo, över vägen, bakom Svens ladugård. På vägen från Rannebo ned mot sjön fick Anders tag i hunden.

Vi kunde bara avvakta och låta hunden passera. Sedan gick vi på med Jack i såtet. Vi placerad ut skyttar runt i kring. Ganska tidigt tog Jack upp förföljandet av en älg ovanför Milabotten. Det gick rätt in i såtet och ett tag så såg det ut som om det skulle komma rätt till mig där jag stod på gränsen mot Hyltan. Det gjorde det inte utan vid knatten så vek det av mot Ekhult. Rätt upp för backen upp på Broberget och sedan slank de emellan skyttarna uppe på berget och gick in till Kjells. Nisse som satt på Svens lycka fick se två älgar så dessa tillsammans med pinntjuren som Jack drev allt vi fick se i såtet som skulle ha blivit så fullt med älg. Jakt kan verkligen växla snabbt.

Detta tog rätt lång tid så när det var över så var det dags för lunch. I likhet med de senaste åren så bjöd vi i Rannebo på ärtsoppa med ostkaka. Vi fick bruka Roger och Monicas inglasade altan och där satt man verkligen kungligt. Ett stort tack för att ni tog hand om ett så ruffligt gäng.

Men vi skulle ju inte bara äta utan även jaga så vi tog oss ut till Gunnilstorp. Där hade granstorparna tidigare  bommat en åttataggare. Med lite tur skulle vi kanske kunna träffa på den. Och mycket riktigt gjorde vi det också. Han kom smygande framför drevet och gick över näsavägen mellan det första och det andra tornet räknat från Börjes postlåda. Båda skyttarna såg älgen bra men hade inget bra nog skottläge. Det var en åttataggare mycket riktigt en mycket fin sådan. Han fortsatte söderut och stannade upp efter drygt hundra meter. Där kunde skytten i första tornet se honom i kikaren och meddelade även detta via radion. Vi beslöt att snabbt få över drevkarlar söder ut för att driva tillbaka honom in i skyttelinjen. Drevet gick men ingen älg syntes till. Jag beslöt att själv från enas sidan gå in och se om han stod och lurade någonstans. Det gjorde han tydligen också för vi kunde sedan se att han hade gått tillbaka norrut mellan bilarna och första tornet. Retliget! Nu var klockan så pass mycket så vi beslöt lägga av för dagen.

Nu gör vi ett nytt försök i morgon och vi samlas i Hestra klockan 08:00. Välkomna!

2 kommentarer:

Sven Nilsson sa...

Jakt är jakt och allt går inte som man tänkt sej, men en solig,härlig förmiddag i skogen för oss, med älgar i närheten men utan att visa sej för mej idag heller. Andra plikter kallade på em. för min del men jag hann njuta av:´ En verkligt fin och god ärtsoppslunch med ostkaka och chokladbollar´(från Emelie?)inte att förglömma,samt kaffe,alltsammans så jättegott! Detta gjorde att fler röster hördes om en "middagsslummer" än om jakt, där vid bordet i Monica och Rogers nya vackra hus med den vidunderliga utsikten ner över Vallsjön. Tack för detta ni ärtsoppslagare, ostkaksbakare och chokladbollskonditor Emelie,.. hette hon så? Hon som t.o.m. dedikerat bakverken till " det bästa älgjaktlaget, Rannebo"! Hon har såå rätt! Fin tradition i vårt jaktlag med denna sopplunch!

Anonym sa...

Hej, nä jag heter inte Emelie utan Emmy men det gör inget. Tur att "älglottarna" smakade bra. HV 71 vann ju igår , så det finns ju hopp för er också att lyckan vänder för er och mindre lycka för älgarna.
Mvh Emmy . HV är bättre än er, tycker jag