fredag 12 april 2013

Vargföredrag i Åsenhöga

Precis hemkommen från en mässa i Malmö åkte jag direkt till Åsenhöga församlingshem för att lyssna på ett föredrag om rovdjursförvaltningen som hölls av Linda Andersson från länsstyrelsen.

Det blev intressant. Vi fick en redovisning av laget och av vilka direktiv de har på länsstyrelsen. När det gäller lodjuren så säger man att det ska vara 35 föryngringar i södra förvaltningsområdet innan det blir tal om licensjakt. Nu har vi 13 tror jag om jag minns rätt från mötet. Det ska alltså till en hel del lodjur. Ökningstakten verkade inte vara så snabb på lodjursstammen tack och lov, så vi får hoppas att det dröjer.

Vargfrågan är ju ännu mer infekterad än lofrågan. Mycket kom därför att kretsa kring vargen. Linda framhöll bestämt att det släpps inte ut några vargar här i söder utan det är invandrare från varglänen. Och det är klart att rör de sig så snabbt som junseletiken gjorde när hon gick tillbaka nu senast så är det ju inte så märkligt att de kommer hit ibland också med lätthet.

Linda som gjorde ett bra jobb som talare, som enda vargförespråkare i församlingshemmet är det inte en helt lätt uppgift. Hon förhöll sig rätt neutral i frågan om vi ska ha varg eller inte. Det är ju inte hon som bestämt det utan EU, regeringen och naturvårdsverket.

Bo Adolfsson som bl.a. var med mig i Rannebo och spårade varg för en tid sedan var på mötet också. Han redogjorde för de observationer vi haft här runt i kring under vintern. Man vet att det varit minst två olika vargar som rört sig här. Men nu har det inte kommit in några observationer på ett bra tag så de verkar inte vara här nu.

När det gäller det att vargarna verkar orädda för människor så tyckte Linda inte att det var särskilt konstigt. Unga hanar är inte så försiktiga utan kan uppträda rätt oblygt. Jag tror inte att alla i publiken riktigt delade den åsikten utan de flesta var nog rätt övertygade om att vargar inte ska vara så orädda för människor.

Vi fick också veta att rovdjursförvaltningen nu börjar kosta rätt mycket pengar. Så mycket så det inte räcker till nu för att exempelvis gör DNA-tester på spillning som man hittar. Upp emot 300 miljoner sa hon att man kan tänka sig rovdjursförvaltningen kostar nu.

Linda Andersson uppmanade oss till att rapportera till rovobs.se om vi ser någon eller spår av varg, lo, björn och örn. Det för att man ska göra det möjligt att förvalta stammarna.

Just nu befinner vi oss i ett dödläge eftersom naturorganisationerna har rätt att överklaga alla beslut om skyddsjakt. Det är mycket olyckligt men jag vet från mina kontakter inom jägarförbundet att regeringen nu jobbar hårt på att hitta en lösning på det. Låt oss hoppas att så blir fallet, för nu har vi en skamlig situation.  

Inga kommentarer: