fredag 12 april 2013

Tre flugor på smällen


Efter mötet om rovdjur igår fick jag en liten idé som tål att vändas och vridas på lite. Som jag har skrivit här på bloggen tidigare så anser jag att medelåldern på älgstammen skulle behöva ökas. Nu skulle det vara ett bra läge att göra det.

Idén skulle vara att nu enas i länet om att bara skjuta kalv under de tre kommande jaktåren. Då skulle vi höja medelåldern på älgstammen med tre år. Vi skulle dessutom göra skogsägarna glada genom att minska betestrycket under de här åren.

Det här låter kanske inte som en rolig idé men det finns en extra finess med det. Det hade försvårat vargens utbredning radikalt. Eftersom kalvarna är stapelföda för vargen hade de fått mycket svårt att ta en plats i vårt län utan dem.

Grunna lite på det och kommentera gärna här på sidan....

2 kommentarer:

Lars sa...

Varför kommer vargen? Är det för att "gräset är grönare" någon annan stans eller är det för att det är för trångt där de är. Är svaret på frågan grön kanske Anders idé kan vara något.

Anders Friborg sa...

De kommer nog mest för att det är trångt där de är. Men det är klart att de stannar ju inte där det inte finns mat. Eller så ger de sig på andra byten och då kanske det snabbt och brutalt ändrar samhällets syn på dessa fina vovvar.

Jag tror aldrig att det skulle gå att få detta förslaget att bli verklighet, men det är lite intressant att leka med tanken.