torsdag 25 april 2013

Jägarna på slottet

Så här ser det ut på jägareförbundets kansli. Mycket trivsamt inrett ränne.
Under helgen fick jag i egenskap av ordförande i Gnosjökretsen möjligheten att besöka Svenska Jägareförbundets anläggning på det sörmländska slottet Öster-Malma. Det var i sanning en anläggning att vara stolt över. Det var kungens pappa Kronprins Gustav Adolf som flyttade förbundets huvudkontor till slottet och sedan 1993 så äger vi det också. Slottet är byggt 1668 av generaltullmästare Wilhelm Böös Drakenhielm. Det verkar ha gått att tjäna pengar inom tullen på den tiden. På Öster-Malma finns en konferensanläggning med hotellrum och en mycket bra restaurang, även den i förbundets regi. Naturligtvis serverades vi en meny innehållande mycket vilt. Den höll en fantastisk klass.

I Wild Life Park fick vi en rundvisning
Utöver det så finns utbildningslokaler och ett viltslakteri som tar hand om ca. 1000 klövvilt under året. Det fick vi också titta på. Vi fick även en guidad tur genom Wild Life Park som är ett turistmål man byggt upp på slottet. Där fick vi se en del av våra vilda djur på nära håll. Älgar, kron- och dovvilt fanns där plus vildsvin och mufflon. En hel del fåglar också.

Öster-Malma används till utbildningar, turism, restaurang och hotell. Dessutom har slottet 1200 ha mark vilket används för jakt. Man representerar genom att anordna jakter och dessutom säljer man jakter. På godset finns gott om klövvilt dock inte så mycket älg eftersom den sörmländska älgstammen tillhör landets sämsta. Man har även gott om fågel på markerna och det utnyttjas även till jakt.

Vi har all anledning att vara stolta över vårt huvudkontor. Här visar vi upp prov på den jaktkultur som vi har i landet och här har vi fina möjligheter att bjuda in våra beslutsfattare och snacka jaktfrågor. Vi hade en härlig weekend där och jag kan bara rekommendera att ni besöker Öster-Malma i sommar. Det ligger mellan Nyköping och Gnesta.

Inga kommentarer: