tisdag 26 mars 2013

Vem äger skogen i vårt län?



Jag funderade på hur ägarbilden ser ut i vårt län och uppgifterna gick att finna hos skogsstyrelsen. För att göra det tydligare satte jag ihop en graf. Nu ska det sägas att detta gäller hela länet, hur det ser ut om man bara tittar på ÄFO3 säger inte denna statistik, men den uppgiften borde man kanske kunna få från förvaltningsgruppen.

Grafen talar sitt tydliga språk om vem som äger den mesta produktiva skogsmarken här - det gör helt klart enskilda markägare. Vem företräder dem i förvaltningsgruppen?

7 kommentarer:

Halvard sa...

Bra Anders, fortsätt att rota i detta.

Unknown sa...

Vilka sitter i förvaltningsgruppen?

/Adam

Anders Friborg sa...

Det gör tre ledamöter föreslagna av jägarorganisationerna och tre föreslagna av LRF, Södra skogsägarna och Sveaskog. Ordföranden är alltid från markägarsidan och har utslagsröst.

Trots att som jag skrivit i ett tidigare inlägg tre av fyra markägare vill ha större eller lika stor älgstam som nu så har markägar sidan bestämt att vi ska sänka stammen med 33% till 2016. Det är ju inte rimligt.

Unknown sa...

Det är mycket märkligt!
Speglar han/hon inte markägarna ska man inte sitta med i den gruppen..

Jägarorganisationerna vill behålla stammen som den är i nuläget?

Anders Friborg sa...

Jägarsidan ville ha ett spann i målsättningen mellan 7-9 älgar/1000 ha, eftersom det kan variera lite över området hur betestrycket är osv. I Åsenhöga hade vi 9,65 vid senaste spillningsinventeringen. Det tycker vi är rätt lagom, absolut inte för mycket.

Markägarsidan som har utslagsröst bestämde sätta målsättningen till 9 (2013), 8 (2014) och 6 (2015)

Unknown sa...

Ganska stor minskning ändå..
Tråkig målsättning!

Känns väldigt bakåtsträvande. Man har väl ändå arbetat för en stabil och fin stam under några år nu?

Anonym sa...

Jag vill bara upprepa vad jag sagt tidigare. Ordförande för Fo3 är förtroendevald i Södra men som ordförande är hon vald som kompetent skogsägarrepresentant och Södra vill inte diskutera sina medlemmars syn på älgstammens storlek enligt årsmötet i Vätterbygdens SBO