tisdag 5 mars 2013

Olof Liberg - "varg kan placeras ut på Store Mosse"

Lars Dittmer rapporterar från vargmötet
Älgabäckens ÄSO inbjöd till Vargmöte 4e mars i Malmbäck. Det var Olof Liberg från Scandulv som höll ett fantastiskt informativt föredrag. Att det skulle komma mycket folk visste arrangörerna så för att inte drabbas av att det skulle komma för många till föredraget så var det närmast en hemlig inbjudan som få kände till. Klockargårdskyrkan hade säkerligen klarat ytterligare 200 deltagare. Att återge föredraget klarar jag inte men här kommer några punkter som jag uppfattar dem.

Vi måste uppnå en ”gynnsam bevarandestatus” vilket innebär antingen en genetiskt förbättrad situation för vargen med kanske 200 individer, eller +2000 individer. I båda fallen måste vi ha någon form av jakt. I det första fallet under 50 per år och i det senare kanske upp emot 500.

De vargar som flyttats till Tiveden är fortfarande kvar i området efter 12 dagar. Lyckas dessa etablera sig och producera egna valpar så får detta närmast dramatiska konsekvenser för bevarandestatusen då dessa vargar kommer från den Finsk/Ryska stammen.

Junselevargen kommer förmodligen att flyttas söderut igen. Man kommer förmodligen hägna den under en kortare tid för att på så sätt bryta dess benägenhet att vända åter till renrike. För att sätta ut vargen måste markägare och jakrättsinnehavare godkänna detta vilket gör att det sannolikt blir Store mosse som utsättningen sker.

Olof Liberg uppmanade oss att hjälpa till med upplåta mark för utsättning/utbyte av valpar för att vi skall kunna hävda ”gynnsam bevarandestatus” och stanna vid ett mer begränsat antal revir. En kvalificerad gissning är att vi i södra Sverige kan få upp till fyra revir. Att stängsla för tamboskap i södra Sverige kostar orimligt mycket.

Den nordeuropeiska traditionen att lyda lagen bygger på reglerad jakt. Tjuvjakt kan inte vara framtiden då erfarenheten är att det ställer till det med mycket misstänksamhet och missämja i bygderna. Enda sättet att få ner vargstammen om den blir allt för stor är att använda gift men det innebär stora risker för hundarna också.

Enligt Olof Liberg är konsekvenserna för hundägarna det största problemet (förutom alla andra stora problem).

Kan vi få hit Olof Liberg igen så kommer i alla fall jag ta tillfället i akt att lyssna på honom igen.
 
Lars Dittmer

2 kommentarer:

Lars sa...

Länsstyrelsen har hört av sig och meddelar att Naturvårdsverket inte planerar någon flytt till Store mosse. Här kommer Länsstyrelsens text:
Ruona Burman på Naturvårdsverket svarade oss nyss att någon flytt av vargen inte är beslutad än (de har inte tagit ställning till om det ens är lämpligt), och att det inte är aktuellt att flytta vargen till något län som ligger i det södra förvaltningsområdet eftersom dessa län inte fått uppdraget att peka ut några utsättningsområden. I det södra förvaltningsområdet ingår förutom Jönköpings län, även Södermanland, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Skåne och Halland.

Anonym sa...

Jägareförbundet, Svenljungagruppen, Tomas Ekberg, Karl Hedin med flera har ett förslag till antal vargar på 150.
Det betyder att det enbart är dagens varglän som kommer att drabbas, Jönköping och andra sydliga län kommer då även fortsättningsvis att vare vargfria.
Man OFFRAR oss här i Dalarna och Värmland för att själv slippa skiten.
Jävla förräddare är va de är.