fredag 8 mars 2013

Länsstyrelsen dementerar

Länsstyrelsen i Jönköpings län dementerar nu på sin hemsida att de skulle ha några planer på att flytta Junsele-tiken till Store Mosse. Om vargen ska flyttas, vilket inte är beslutat så ska det inte ske till det södra distriktet vilket Store Mosse ingår i skriver de i sin dementi.

Det var vargforskaren Olof Liberg som på ett möte i Malmbäck i veckan sa att nationalparken Store Mosse var en trolig plats för den "mjuka" flytt man nu planerade. Eftersom en sådan flytt innefattar att man måste bygga ett hägn för att hålla kvar den flyttade vargen några veckor innan den släpps fri så kräver det att man hittar en markägare som godkänner sådant. Det var det som inte bedömdes som speciellt troligt utan att man då blir hänvisad till mark som man kontrollerar själva som nationalparker.

3 kommentarer:

Anders Friborg sa...

Nu har Naturvårdsverket beslutat att flytta Junsele-tiken i alla fall. De säger att hon ska flyttas till ett område i mellansverige.

Lars sa...

Liberg tyckte till och med att det skulle vara möjligt att hålla henne inomhus en kortare tid. Att hålla henne hägnad är ett försök till att bryta trenden att återvända till renland. Det positiva med denna kostsamma aktivitet är att Naturvårdsverket måste minska på sin verksamhet och det minskar ju på den statliga klåfingrigheten.
/Lars

Halvard sa...

I konsekvensens namn och om WWF, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen vurmar så mycket för vargarna borde, de ju överklaga Rovdjursverkets beslut om flytt av Junseletiken.