torsdag 14 mars 2013

Bara en av fyra skogsägare vill ha färre älgar

Slumpvis utvalda markägares attityder till älgstammens storlek, uttryckta som svar på frågan “Hur ser du på älgstammens storlek på den aktuella fastigheten?” Svarsalternativen “Alldeles för få/många” och “Något för få/många” har slagits samman för överskådlighetens skull.

Hela rapporten finns här

2 kommentarer:

Lars sa...

Representanter i ÄFO är utnämnda av Länsstyrelsen i kraft av egen kompetens. Tre jägare respektive tre markägare med markägarrepresentant som ordförande med utslagsröst. ÄFO3´s ordförande är föreslagen av LRF och Södra. Ordföranden är samtidigt förtroendevald i Södra (Vätterbygdens SBO). Vid SBOs årsmötet i onsdags klargjordes att det inte är Södra som är representerat i ÄFO och man avser inte heller att med medlemmarna diskutera älgstammens storlek. Jag tycker detta är på gränsen till arrogans och är numera en FD Södramedlem

Anders Friborg sa...

Håller med om att det verkar märkligt att man inte vill diskutera frågan. Det sägs ju att älgarna orsakar skador för massor av pengar. Då borde de väl vara intressanta nog kan man tycka.

Man kan också undra hur medlemmarna i älgförvaltningsgruppen väljs. De är tydligen föreslagna av Sveaskog, LRF och Södra men tillsätts av Länsstyrelsen om jag fattat det rätt. Frågan är om hur länge sitter de, och kan någon exempelvis från skogsägarsidan riskera att bli utbytt om de röstar med jägarsidan?