torsdag 13 oktober 2011

Tiotaggare nedlagd

Hemma igen efter en härlig jaktdag. Det kan inte vara så mycket bättre än så här. Lite snålblåst kanske annars var allt perfekt. Man brukar ju säga att den här väderleken inte är bra för jakten, men det kan betvivlas efter dagens resultat. Det blev en tiotaggare fälld av Sven Nilsson. Vi har dessutom sett ytterligare sju olika älgar idag.

Det var som vanligt samling i Rannebo, i år klockan 08:00 vilket är en halvtimme senare än vanligt. Vi (jag) har blivit lite sjusovare med åren. Eftersom vi såg en kviga på gärdet nedanför Rogers i Rannebo på morgonen så satte vi givetvis igång med den direkt. Skyttar sattes ut och hunden släpptes. Tyvärr visade det sig att det inte bara fanns en kviga där utan även en ko med kalv. Den tyckte hunden klart var intressantast och det bar iväg utåt Valebo.

Vi fortsatte efter det godaste fikat, det första på morgonen, utan hund med att köra "Trolleberget". Såtet gav inget resultat utan det blev till att ta en slurk kaffe igen. Vi beslöt att göra ett försök på "Rogers". Drevet startar ute på Tången och går mot Rannåsen. Skyttarna sattes ut med Sven Nilsson på första passet i lia, nr.53. Det är ett nytt pass sedan två år tillbaka men ett med potential. I alla fall hade jag tänkt mig det, och det kom att visa sig rätt. För tjuren kom från Tången och lufsade ut på mossen. Där var den på väg åt fel håll, men ångrade sig och beslöt att gå västerut. Sitt livs sista misstag. För där stod Sven och laddade på. Han träffade bra och 10-taggaren föll efter trettio meter ungefär.

Det var ett gäng med mungiporna upp som beskådade bytet. Det här var den största älg som jag varit med och skjutit så det var inte konstigt. Efter hemtransport och en stunds fika fortsatte vi årets älgjakt. Vi har ju 4 kalvar och 2 kvigor kvar att skjuta. Vi beslöt att ge oss på "Bungebo". Fem man avdelades att skalla. Resternade placerades ut som skyttar. Jag själv hamnade längst ut i sydöst på gränsen mot Hällsjöberget. På en kulle i ett hygge. Det visade sig vara en fin plats att sitta för rätt som det var såg jag något som rörde sig i skogsbrynet. En ko med kalv kom lunkande rätt i riktning mot mig. När den var trettio meter från mig gjorde jag ett lockljud. Ekipaget tvärstannade. Kon beslöt att gå förbi mig och fortsatte med kalven tätt bakom. När de var i jämnhöjd med mig och Marcus som satt i tornet på mossen lockade jag igen. Samma resultat, båda stannade. Sedan fortsatte de iväg. Kon var väldigt smal, man såg revbenen tydligt och jag tänkte att det är inte konstigt att den bara har en kalv.

I samma såt hade Sven Nilsson tjurkontakt igen. Denna gången var det en pinnatjur som hälsade på. Sven i Rannebo såg även han en tjur från sitt torn ute på mossen, den var en fyra taggare. Det blev dagens åttonde älg med andra ord.

En synnerligen lyckad jakt dag med andra ord och ett stort grattis till skytten, Sven Nilsson.

I morgon startar vi i Valebo klockan 08:00.

1 kommentar:

Halvard Högberg sa...

Grattis Sven!