lördag 15 oktober 2011

Fin avslutning på älgjaktsveckan


Så var årets älgjaktsvecka över. Tre riktigt fina dagar har det varit och allt har gått precis så bra som jag önskat. Visst hade det varit önskvärt att vi sett någon ko med dubbelkalv också, men de saknas i våra skogar. Vad det beror på kan vi bara spekulera i. Kanske är det bara tillfälligheter.

Vi startade dagen med att mötas vid Hestra ladugård. Dimman hade knappt lättat. Man såg fram emot en härlig älgjaktsdag. Vi var många denna dagen också och det blev råd till att sätta skyttar både på bakpass och sidopass. Detta till trots såg vi inget vid första drevet som var det annars så säkra norra hestrasåtet. Där har vi skjutit älg två år i rad nu. Det blev till att återsamlas vid ladugården och trösta sig med lite kaffe och dagens första macka.

Vi hade södra hestrasåtet kvar att köra och skyttarna fördelades. Eftersom det räckte till bestämde vi att sätta två skyttar på ett sido/bakpass vid Sörhagen. Marcus och Sture Nordén fick äran att ta dem. Det skulle de inte ångra. Det kom nämligen en kviga efter drevet dit och Marcus fick äran att skjuta den. Den var kanske mer rätt att benämna som ko, för den var inte purung. Den var helt klart fullvuxen men hade ingen kalv och ingen mjölk. Den stod säkert över ett år eller så var den för laj i älgtjurarnas ögon. Marcus fällde den i alla fall och den blev kvar på passet där den sköts. Bra jobbat.

Strax före att kon sköts så hade en fyrataggare glidit förbi Lennart Högberg på mossen där han stod in över ingarpagränsen. En liten stund efter hördes en smäll åt det hållet så den kan ha skjutits av dem. Det är i alla fall möjligt.

Efter rätt mycket slit med att få ut kon från skottplatsen fick vi en välbehövlig kopp kaffe och en härlig äggamacka vid ladugården. Stämningen förbättras avsevärt av jaktlycka, och helt plötsligt så kändes det inte så tungt längre att ha släppt den där kviga på granstorpavägen som jag gjorde igår eftermiddag. Sådan är jakten.

Vi tog oss in till Rannebo igen. Där beslöt vi att sätta ut skyttar från Stures nere vid Vallsjön runt byn och ut till Tången. Vi försökte ju oss på en kviga där i torsdags men en ko med kalv snodde då hundens uppmärksamhet. Denna gången gick det bättre. Hunden, som heter Jack och är Sture Nordéns, fick fatt i kvigan vid talleplanteringen nere vid sjön. Den hade med andra ord antagligen stannat kvar där sedan i torsdags. Eller så var det en annan älg, det går ju inte säga med hundra procents säkerhet. Nu var Jack i alla fall på rätt spår och det gick iväg över gärdet och bort mot öster. Älgen passerade en passkytt på påtok för långt skotthåll och sedan förbi Lennart Högberg som stod på samma pass som Sven sköt tiotaggaren i torsdags. Tyvärr var där för tätt för att skjuta. Sedan fortsatte ekipaget över svennalycka och in på Valebo. Vidare förbi torvaladan och upp utmed Hängnebäcken. Där hade vi skyttar hela vägen på rannebosidan men det hjälpte inte för hunden gav efter ett bra tag upp och kom tillbaka. Så kan det vara.

Efter lite flåningsarbete skildes vi åt. Jakten har varit i det närmaste perfekt. Strålande väder, mycket älg och bra jaktlycka. Ett stort tack till alla som varit med.

På lördag åttedag kör vi igen. 08:00 i Rannebo. Då har vi en kviga kvar att skjut och enkelkalvarna är dessutom lovliga.

2 kommentarer:

Granstorp sa...

Gratulerar till dom nedlagda älgarna, det verkar som det flyter på bra i skogarna kring Rannebo! Idag har det varit jakt i Tranhult, tyvärr ingen nedlagd älg men vädret har kompenserat lite av oturen!

Det visade sig att älgarna stod i Gunnilstorp där vi genomförde ett gammalt hedligt "folkadrev", ko med kalv gick ut och jag personligen fick lyfta på hatten för en väldigt fin sextaggare! För övrigt så är det väldigt trevligt att läsa dina inlägg på bloggen, tänk om vi övriga sektioner kunde ha samma författar talanger!

/Per-Johan

Anders Friborg sa...

Det var inte fyrataggaren som Ingarp sköt utan en kalv.