onsdag 15 maj 2013

70-åringen firades med dunder och brak


Det blev ett rejält firande av vår 70-åriga viltvårdsförening i lördags. Allt gick bra och vi följde i stort den uppgjorda planen. 18 personer följde till slut med till Elmia, det blev lite av "de tio små negerpojkarna" men de som åkte med var i alla fall glada.

Den lilla bussen letade sig fram genom våra jaktmarker och hämtade upp jägare lite var stans. Vid 11-tiden var vi framme på mässan och några av oss startade med att dricka kaffe. Det på initiativ av svärfar som inte ofta åker så långt utan en kaffepaus. På mässan fanns som vanligt allt som en jägare kan tänkas behöva plus en hel del som vi inte behöver också. Vi kollade på vapen som kostade 240.000 kr och visst var de vackra och välgjorda, men man har svårt att fatta vilka som köper dem.

Runt lunchtid blev det en kraftig grillad vildsvinskorv för vår del. Efter det så fortsatte vi med att kolla på när Leif Mannerström och Lasse Bengtsson styckade och lagade till vildsvin och hjort. Det blev en köttfärssås, en gryta och råbiff. De sistnämnda fick vi smaka på efter. Råbiff gillar ju inte alla, men den här var riktigt smakrik med dijonsenap och naturligtvis kapris som sig bör. Grytan var av Boeuf Bourguignon typ - mycket smakrik! Hanteringen av det vilda köttet är mycket viktig för resultatet och jag har en tanke att vi ska ha en kötthanteringskväll någon gång i augusti och bjuda in någon som kan föreläsa i ämnet. Vi har en del att lära där faktiskt, och det är ju synd när vi har så förstklassiga råvaror att inte hantera det så bra som det går. Återkommer i detta ämne.

Åter till firandet. Efter förevisningen så hann vi med att strosa runt lite till bland vapen och prylar. Exakt på utsatt tid bar det av hemåt utmed samma busslinje. Det fick bli ett snabbt ombyte sedan bar det av mot festlokalen i Vik. Vi hade ställt i ordning den under fredagskvällen så allt var klart, gästerna kunde komma. Vädret var fint och stämningen var god när allt fler trillade in på festen, totalt 52 personer var med under kvällen. Vi åtnjöt en god måltid serverad av Restaurang Höganloft bestående av grillad kyckling med potatisgratäng.

Efter maten dök den på förhand annonserade hemlige gästen upp - Sven Slättengren. Med sig hade han sina gamla figurer som till exempel Gustav i Gällaböke, Åsa-Nisse, Klabbarparn, Sjökvisten, Tage Erlander och andra i den stilen. Toppen tycker jag var när den ena käringen sa till den andre att ozon hålet torkar hon med en våte trase...

Efter skrattsalvorna ebbat ut tog vi en liten bensträckare och fortsatte sedan med kaffet som Tranhultslaget hade fixat. De hade bakat hela natten tror jag.

När kaffet slunkigt ned blev det dags för vår förre ordförande Erik att ta till orda. Han berättade lite om sina erfarenheter under åren och det kunde man ha lyssnat på en lång stund. Jag tycker nästan att han slutade talet för tidigt. Men vad är det man säger - ett bra tal ska vara kort. Tack Erik i alla fall för allt du gjort för viltvårdsområdet genom åren.

Festen rullade vidare in på småtimmarna och det var trevligt hela tiden. Lokalen är bra att ha fester i, dock blev det lite kallt in på småtimmarna. Men det finns ju tack och lov kläder. I bildarkivet har jag lagt upp bilder som Sven Nilsson tagit under dagen. Gå gärna in och titta på dem. Tack Sven för din insats.

Nu tar vi sats inför kommande 5 år och så får vi hitta på något ännu bättre när vi firar 75-år 2018.  

3 kommentarer:

Halvard sa...

När ni var och festade passade ett lodjur på att ta en kalv alldeles på gränsen till era marker i norr.

Anders Friborg sa...

Vet du att det var ett lodjur? För det sågs en varg (säkrad av rovdjursspårare) i Häradsköp i söndags.

Ska du på mötet i torghuset i Smålandsstenar om lo och varg på måndag klockan 18:00?

Halvard sa...

Ja, det är kvalitetssäkrat av Adolfsson. Har inte bestämt mig vad gäller Smålandsstenar. Åker du?