fredag 24 maj 2013

150 personer kom till lo- och vargmötet i Smålandsstenar


Det blev ett välbesökt möte i Torghuset i Smålandsstenar, ungefär 150 personer passade på och vara med när det snackades rovdjur i Västbo. Tre talare hade bjudits in och den som var först ut var Riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné. Han framförde ett mycket bra föredrag om vargfrågan. Jag fastnade för hans sakliga beskrivning av hela problematiken. Det är uppenbart att Svenska Jägareförbundet har lagt ned mycket möda på att slipa argumenten i denna fråga. Jag tror att flera med mig höll med om att Ligné var den största behållningen under aftonen.

För att bryta ut något om vad Daniel Ligné berättade så berättade han att det inte någonstans finns varg utan att det är ett problem. En samexistens mellan varg och människa är inte lätt. Det är också så att ju mer man tar reda på om vargar ju mer skeptisk till dem blir man. Detta faktum går stick i stäv mot det vanliga. Skepticism går allt som oftast hand i hand med okunskap, men så alltså inte i vargfrågan. De som sätter sig in i hur vargen lever och jagar blir snabbt övertygade om att vi inte ska ha några i våra krokar. Ligné visade också upp en karta över landet där de nuvarande vargrevien var inritade samt även de platser som kommer att fyllas med varg om förslaget om att ha 450 vargar i landet blir verklighet. Jag tror för egen del att vi redan är där i vargstammen. Det är därför de blivit synliga på våra breddgrader, de har helt enkelt ingen plats att leva på längre. Helt klart så kommer vår tillvaro att förändras drastiskt om inte det blir en vändning på det här eländet.

Vi fick också lyssna till ett föredrag av Linda Andersson från Länsstyrelsen och det var i princip samma dragning som vi hörde på i Åsenhöga för ett antal veckor sedan. Linda är vad jag förstår personligen lite vargkramare, men hon höll förnuftigt nog låg profil i detta forum.

Mötets sista föredrag fick vi från riksdagsman Bengt-Anders Johansson. Han berättade om det politiska läget och hur det fortgår. Bengt-Anders och regeringen har nog de bästa intentioner men frågan är om det räcker. Motståndet är tufft. Vi har en miljörörelse som är otroligt stark och väl finansierad av alla "dåligt-samvete-pengar" som betalas in av kreti och pleti. Man får mer och mer klart för sig att det här handlar inte primärt om vargens vara eller icke i landet utan om helt andra saker.

Det handlar i mångt och mycket om makt över folk. Oftast är det också vänsterpersoner som är mest aktiva inom miljörörelsen. Undantag finns naturligtvis. Man vill begränsa landsbygdens folks möjligheter att styra sina egna liv. Speciellt jägare betraktas som skumma individer. Lite som småföretagare gjordes under min uppväxt. Folk som man inte kan styra, sådana som ställde sig mitt i lokalen istället för smög undan utmed väggarna på systembolaget på den tiden vi inte hade självbetjäning. Sådana måste man ju reglera och hålla koll på.

Det handlar också om att den urbaniserade människan hamnat långt från naturen och romantiserar om den vackra vildmarken. Det blir tätort mot landsbygd och stadsborna som nu är i klar majoritet bestämmer hur vi på landsbygden ska leva. Det är lika absurt som om vi på landet skulle bestämma att man ska acceptera råttor i städerna. Råttor är inte speciellt farliga. Vad jag vet så har ingen dött av ett råttangrepp i modern tid, rätta mig om jag har fel.

Mötet i torghuset i Smålandsstenar gav inte precis några lugnande besked. Man har en stor politisk majoritet (75%) i riksdagen för att reglera vargstammen genom jakt. Nu får vi bara hoppas att de lyckas stå emot den internationella miljömaffian....  

  

Inga kommentarer: