fredag 4 januari 2013

Avlysningsjakt beslutad

Styrelsen i Stengårdshults ÄSO beslöt på torsdagkvällen om en avlysningsjakt på de fyra kvarvarande vuxna älgarna på årets tilldelning. Jakten ska inriktas mot hondjur men eftersom många tjurar nu fällt hornen är man medveten om att det kan bli någon tjur skjuten också, detta är då inte önskvärt. Styrelsen beslöt vidare om en fri kalvavskjutning nu fram till den siste februari.

Eftersom vi nu lämnar ÄSO så ansåg jag inte att det var meningsfullt med någon strid om detta. Vill de ha det så så får de väl göra så. Däremot så påtalade jag att vi i Granstorps Viltvårdsområde inte tänker skjuta någon mer vuxen älg eftersom vi inte anser att vi behöver minska stammen mer. Vi kommer att inrikta januari och februaris jakt på kalv.

Det beslöts vidare att årsmötet ska hållas tisdagen den 29 januari kl.19:00, om det är ledigt i församlingshemmet då. De från vårt VVO som vill gå ska anmäla sig till mig, gärna via mejl till: anders@intenzo.se. Det för att fikabrödet ska kunna planeras. Detta blir vårt sista i Stengårdshult.

Man kan konstatera att vi har inte samma syn på förvaltningen av älgstammen. Man tror sig ha för mycket älg och för stora betesskador vilket vi anser inte vara fallet på våra marker. Man kan diskutera det hårt men min tro är att de uppe i norr alltid kommer att tycka det är för mycket älg och kommer att fortsätta beskatta stammen hårt. Antagligen på bekostnad av kringliggande områden. Jag tror att vi kommer ha mer gemensamt med jaktlagen kring Åsenhöga så det blir nog en bra lösning av vi lämnar Stengårdshult.

8 kommentarer:

Halvard sa...

Det är säkert rätt beslut av er att lämna detta ÄSO. Hoppas bara att ni inte tar med "Stengårdshultsmodellen" in i ert nya område, utan återgår till "Kalmarmodellen".

Lycka till!

Hälsningar Halvard
Fri Herre

Anders Friborg sa...

Jag fattade inte att de hade en modell. I Stengårdshults ÄSO så skjuts alla älgar som visar sig, enda restriktionen är att kalven ska skjutas strax före kon.

Men du kanske kanske vet vilken modell de jobbar efter?

Halvard sa...

Ja, jag har fått för mig berättat att det går ut på att först skjuta ner älgstammen och sedan bygga upp den igen. Däremot fattar jag inte vad man skulle vinna med det. Det är väl möjligen skogsbolagen som applåderar en sådan modell. Jag tror nog att den stam man efteråt bygger upp igen också måste äta och då väljer den nog samma mat som tidigare generationer.

Anonym sa...

Saxat ur länken "kalmarmodellen"
Mål: Avskjutning består till minst 50 procent av årskalvar.

Skulle det vid behov trots allt inte gå att genom hög tilldelning och högt utnyttjande av densamma minska älgstammen lokalt så måste även produktiva hondjur skjutas något enstaka år.
Kalvavskjutningsprocenten i viltvårdsområdet de senaste tre åren 30%, 25%, 36%

Anders Friborg sa...

I år har vi i VVO lite mer kalv än de två tidigare åren, så kalvavskjutningen kommer troligen att bli ytterligare lite högre än hittills. Men under åren som föregick detta hade vi dåligt med kalv. Vad det beror på vet vi inte med säkerhet, men det är antagligen till viss del kopplat till de tuffa vintrarna.

Kalmarmodellen innebär att man försöker skydda de produktiva korna och skjuter därför inte enkelkalv i början av jakten. Man sätter sedan hondjursförbud och tillåter efter det även enkelkalvar. Detta innebär att en svår vinter blir det oerhört få dubbelkalvar och eftersom enkelkalvarna först blir lovliga efter några veckor blir även de mycket svårare att jaga. Det är ju under första veckan som älgarna är som lättast att skjuta, plus att det är som lättast att få ut jägarna i skogen.

Jag har nog uppfattningen att har vi så få med kalvar så att de är så svåra att skjuta som de har varit de senaste åren så är det nog rätt att det skjuts färre också. Så det har inte varit något problem att det blivit lite få kalvar skjutna. Dessutom har övriga delar av ÄSO skjutit fler kalvar och kompenserat det så att vi som helhet ändå kommit över 50%.

Vinterstammen har också minskat i en enligt min mening allt för snabb takt så det finns inget skäl att börja skjuta produktiva kor nu. Vi är nu nere i en vinterstam på runt 8 älgar / 1000 Ha och vi ska inte lägre. Det bär en avkjutning på 3 älgar / 1000 Ha och det är bottennivån tycker jag. Får vi en mindre stam än så så blir det inte mycket att förvalta.

Anders Friborg sa...

Kan inte låta bli att notera att den som skrev om Kalmarmodellen var anonym. Stå för era åsikter annars kommer jag att plocka bort era kommentarer.

Halvard sa...

En anledning till dålig reproduktion skulle kunna vara att vi jagar på de sista kalvarna till sista dagen vi får fälla dem. De stackars korna springer ju alltid före kalven med en hund efter sig och detta kan innebära att de kastar det ena eller båda fostren. Tänk er själva att våra hustrur skulle vara gravida och tvingas springa varje lördag/söndag med en hund efter sig över hela markerna.
Så var det ju inte på den "gamla goda tiden" då älgarna var lovliga i tre dagar. Nu fattas ju endast en månad i att de är lovliga halva året.

Anders Friborg sa...

Det är faktiskt en intressant teori. Tror du att det är forskat något på det?

Tror nog att födotillgången är en viktigare parameter i sammanhanget.