lördag 1 november 2008

Älgjakten 2008 klar

I och med jubileumsjakten i lördags så avslutades älgjakten för den här säsongen. En ko sköts nämligen uppe i Granstorp och den tillföll då oss eftersom vi hade en vuxen älg kvar på vår tilldelning.

Älgjaken inleddes annars med att vi träffade grannarna från Älmåsen, denna gång hemma hos mig i Hyltan. Grillad kyckling och potatissallad bjöds det på och dessutom en och en annan för publicering mindre lämplig historia.

På torsdagen samlades hela jaktlaget på gårdsplanen i Rannebo. 11 jägare mötte upp denna första dag. Efter det brukliga hälsandet och småpratet som är en så viktig del av jaktgemenskapen hälsades alla officiellt välkomna till årets älgjakt. Säkerhetsföreskrifter gicks igenom och en skriftlig instruktion delades ut till var och en. Vi hade två vuxna älgar och en kalv att skjuta, precis som förra året. Den ena vuxne skulle vara en kviga och den andre en tjur med 5 taggar eller fler. Stikt könskvotering var ålagd oss, övriga 3 jaktlag i viltvårdsföreningen fick fritt välja kön. Turligt nog tvingades vi inte kontrollera könet på kalven först innan vi sköt den utan den fick vara vilken typ som helst. Dock skulle den vara en dubbelkalv.

Jakten startade bakom Svenna gärde och drevet gick ner mot Vallsjön, resultatlöst. Sven såg dock en kviga, men den var inte i läge att skjutas. Vi flyttade sedan över till Valebo via en biltransport och fortsatte där. Först nedifrån Södra Vallsjön och upp mot gården. Ingen kontakt. Därefter körde vi det andra såtet. Från Valån i norr ned mot gränsen till Hyltan. Där hände det grejer. Den tysta höstdagens lugn bröts plötsligt av en skarp knall. Det var Sven Nilsson som tryckt av uppe vid torvaladan (som inte finns längre). En ensam kviga hade kommit och småsprungit i riktning från drevet. Sven som hade locken på för kikare fick brått att komma till skott och blev därför också lite sen. Skottet brann av och Sven tyckte att älgen markerade lite i skottet. Den fortsatte dock och försvann. Signalskott sköts och jag kallades vis radio. Jag bad alla stanna på sina pass och begav mig till skottplatsen. Väl där fann vi ganska snart blod. Inte mycket men tillräckligt för att veta att Sven träffat. Vi fortsatte att följa spåret några meter till och där hittades små lungdelar, ett gott tecken. Jag sa då till Sven att han skulle fortsätta själv i spåret en bit till och det gjorde han. Tjugo meter längre bort låg kvigan. Hon hade fallit bakom några tuvor och varit osynlig trots att vi stått så nära. Fyndet gjorde i alla fall att vi kunde pusta ut. Efter ett ganska drygt jobb att hämta ut kvigan från skogen kunde vi fortsätta jakten i Rannebo. Trolleberget och Tången hanns med innan det var dags att flå älgen och avsluta dagen. Tre ensamma hondjur till såg vi den dagen men tack vare könskvoteringen var det nu en stor tjur och en kalv som gällde.

På fredagen fick vi förstärkning av ytterligare några jägare och gav oss först på Bungebosåtet. Det är ganska brett och kräver många i drevet. Det var därför bra att vi var så pass många. Där brukar det finnas älg men vi lyckades inte finna någon den här gången. Vi fortsatte med Mangleberget och där fanns det desto fler älgar. En pinnatjur med långa cykelstyren sågs i drevet. En annan kom fram precis inne i sjökanten av Trollsjön. Jag och Ludwig satt högt uppe och såg den när den smet förbi långt nere mot sjön. Där stannade den och fortsatte inte innan drevet kom fram. Vi hade redan innan bestämt att drevet skulle vika av där och fortsätta mot söder mot Kjella gräns. Där hade vi placerat 3 skyttar i vad jag tyckte mycket bra lägen. Den lilla pinnantjuren visade sig för samtliga skyttar också innan det fortsatte förbi. Det var helt klart lyckat att köra det såtet på det här viset. Vi hade förutom de två tjurarna sett en ko med dubbelkalv och en tjur till under det såtet så man kan med lätthet säga att tillgången av älg var mycket god. Efter det satte vi av mot Gunnilstorp. Redan påväg ut till passen såg vi en ko med kalv liggande på det stora hygget vid Rödjan. Kon och kalven lommade iväg och passerade Sven Nilsson. Där tryckte han av, fast den här gången var det bara med kameran. Bilden på dem kan ses i bildgalleriet. Ett såt orkade vi med till den dagen och det blev det som startar i Hestra och går norrut upp mot näsavägen. Ingen kontakt där men man får ändå vara nöjd. 14 älgar observerade, av vilka 3 st var samma gäng av kvigor. Det innebar att hela 11 definitivt olika älgar hade observerat men ingen var möjlig att skjuta.

Lördagen kom och jakten fortsattes i Hestra. Först det sydliga såtet sedan det som startar på vägen upp till Roland i Gunnilstorp och sedan går ned mot ingarpagränsen. Sedan fortsatte vi med det såtet som startat på Norbergs i Granstorp och går söder ut mot näsavägen. Det är drygt att gå det drevet och det tog därför lite tid. Men det var det värt för en ko med dubbelkalvar var med i drevet och klev ut mellan Lennart Jacobsson och Marcus pass. Lennart såg dem men hade inget bra läge utan det blev Marcus som fick chansen. Den försatte han inte utan en liten fin tjurkalv blev behändigt liggande på näsavägen. Den gick ganska snabbat att ta hand om och vi kunde fortsätta jakten. Vi hade ju en tjur kvar att skjuta och en skjutbar hade vi sett i Rannebo tidigare. Nu försökte vi oss på den. Först körde vi om Tångensåtet och sedan Bungebo. Vi avslutade med att köra om det bakom ladugården ner mot sjön. Dock blev det utan att skott kunde lossas. 11 observationer denna dagen och en skjuten kalv blev facit. Så efter flåning och upphängning kunde vi ta helg efter ett gott arbete.

Tack alla som var med. Allt förflöt helt enligt planerna och samtliga deltagare uppträdde exemplariskt. Då är det lätt att vara jaktledare. Välkommen tillbaks nästa höst.

Inga kommentarer: