lördag 1 november 2008

Första veckans älgjakt avklarad

ÅSENHÖGA 2007-10-14

Årets första vecka av älgjakt är nu slut. Allt har funkat bra och två kvigor har fallit för Rannebo Älgjaktslags kulor. Det innebär att kvoten för vuxna djur är fylld och vi därför enbart har en kalv kvar på tilldelningen.

Tisdagen
Helt enligt den gamla traditionen så brukar representanter för vårt jaktlag på tisdagkvällen i älgjakten träffa våra trevliga jaktgrannar från Älmåsen. Den här gången var de dom som bjöd på trevlig mat och gemenskap. Det är alltid kul att träffas och höra lite om jakten och vad som hänt de första två dagarna. Lite gamla historier ur svunnentid brukar också komma fram vilket är något av höjdpunkten på våra träffar. Einar Högberg är här en källa till mycket skratt under kvällen, där finns mycket minnen att hämta fram som är riktigt roliga att höra på.

Torsdagen
Samling som vanligt i Rannebo klockan 08.00. Det var en klarblå himmel bjöd moderjord på till en början och en vackrare höstmorgon går knappast att finna. Det var 12 tappra jägare som slutit upp och stämningen var förväntansfull. Efter den obligatoriska genomgången av jaktinstruktionen kunde årets älgjakt inledas. Vi hade två vuxna djur och en kalv på tilldelning. Enbart tjurar över 4 taggar fick skjutas och bara dubbelkalvar under jaktens första två veckor, så var det bestämt från högre ort.

Efter lite dividerande om de senaste älgobservationerna kom vi fram till att starta jakten i Rannebo för att sedan fortsätta till Valebo. Således startade vi med såtet nedanför Svenna gärde, med drevkedja som startade från Stenbäcken och gick ner till Vallsjön. Två skyttar var utsända till att täcka upp på Valebosidan om bäcken. Drevet gick fint men ingen älg syntes till trots färska slag. Det blev till att lasta upp alla i bilarna och bege sig till Valebo. Där startade vi med att dricka kaffe. Kaffe pausar måste man ha ofta. Efter det körde vi såtet med drev nedifrån Södra Vallsjön upp till Valebogärde. Det är ett långt såt och jag själv gick i drevet längst mot Valån. Mycket backar och nästan konstant uppförsbacke gör att pulsen och kroppstemeraturen ökat rejält när man når Hyltanvägen som är drevets slutmål. Eftersom vi var några gubbar kort denna dag saknade vi en skytt på passet som bevakar Valebos nedre åkrar. Givetvis gick en älg över vägen där och smet igenom linjen utan att lämna mer intryck efter sig än de avtryck vi såg på vägen. Inget att gråta över utan bara att ta nya tag. Det gjorde vi också och körde det andra Valebopasset. Med drevets start uppe vid såget och drev mot sydöst. Där var dock ingen älgkontakt.

Det blev att fortsätta jakten i Rannebo och då med Trollebergapasset. Drevet startar norr om Trolleberget och går över toppen och ner på Rogers mark. Här har skjutits många älgar genom åren och förväntningarna var höga. Sture hade också ett en stor tjur på Trolleberget någon dag tidigare och han kunde ju vara kvar i området. Som vanligt var det också rapporter om rejält med slag och spillning på berget men ingen älg var med i drevet. Lite missmodiga var vi då allt. På ett igen, men först lite kaffe i Rannebo. Vi beslutade att köra Rogers såt och starta skallen uppe på Tången, som är en lång halvö som klyver Vallsjön. Vi satte ut skyttarna som vanligt och tog bilen upp på Tången för att starta drevet där. Jag satte av Håkan i svalget och körde själv så långt upp jag kunde. När jag hoppat ur bilen såg jag snart alldeles färska slag. Jag gick därför utmed västra kanten av Tången ända upp i spetsen och vände där tvärt och började skalla tillbaks. Det tog en bra stund men sedan stötte jag på Håkan igen och han följde med mig i skallen in på “fastlandet”. Sven startade då skallen från Rogera gärde för att få en gemensam linje. Det blev en tuff promenad i backarna upp mot Rannåsen där de sista skyttarna stod. Jag var riktigt glad när jag såg Sven Johansson i backen, för då visste jag att jag var framme. Det hårda arbetet gav också resultat i en älgobservation, eller rättare sagt tre observationer. Arne Pettersson såg en ko med dubbelkalvar komma över mossen på raksträckan innan Rogera jordhöla. Men eftersom han hade på känn att det kom en tjur efter så beslöt han att inte skjuta. Tjuren kom dock aldrig fram och vi blev älglösa efter denna första jaktdag.

Fredag
Efter den tuffa marschen som avslutade torsdagen kände jag mig rejält mör i kroppen. Men det var ändå ingen större svårighet att studsa ur sängen på morgonen. Klockan 08.00 var det åter samling i Rannebo för ett nytt försök. Denna gång fick vi förstärkning av ytterligare ett par jägare samt två yngre skallare. Det gjorde det hela lite lättare. Starten fick bli Bungebosåtet. Vi räknade med att kon med tvillingkalvarna hade lunkat upp mot högliderna och därmed borde vara med i detta drevet. Det krävs en lång drevkedja här som startat vid milabotten och sträcker sig ända bort till Hällsjöberget. Därför var det extra bra att ha med några mer gubbar. Som vanlig var det också med älgar i det här såtet. Kon med de två kalvarna blev återigen obeserverade. Dessutom en till ko med en kalv samt en pinnatjur. Det lättare alltid upp med lite älgkontakt.

Sture Nordén hade anslutit jaktlaget denna morgon och han var naturligtvis välkommen. Så även hans hund, vilken vi nu över en kopp kaffe beslöt att sätta på prov. Mangleberget valdes ut som jaktområde och jag fick uppdraget att sätta ut tolv skyttar på lämpliga ställen runt området. Det blev att ta fram kartan och pennan för att få ihop det så alla visste vart dom skulle ta vägen. Det är annars lätt att förklara saker i vårt jaktlag eftersom stort sett alla kan markerna bra och har varit med och jagat med oss länge. Det gick bra att få ut skyttar och sedan startade vi med hunden vid Lagmansrör och gick upp på Hjortåsen. Där ville hunden röra på sig och släpptes. Snart skall han och spänningen steg. Det visade sig dock vara ett rådjur och vi gick vidare. Genom snår och mossar och upp för stup. Så ser det ut när man ska gå från Hjortåsen till Trolleberget. Det tog därför sin lilla tid och hunden var hela tiden på språng än hit och än dit. Ingen älg fick vi dock fatt i, det var älgfritt kan man med stor sannorlikhet hävda.

Vi var därmed klara med Rannebo och styrde kosan mot Gunnilstorp. Vid Börjes postlåda gjorde vi halt för en ny kaffepaus. Klockan var över tolv och det började kurra lite i magen som dom säger. Där efter gjorde vi upp attackplanen för ett av våra markers minsta såt, det uppe vid gärdet i Gunnilstorp. Det blev både tätt med skallare och tätt med skyttar här. Kanske medförde det också att vi aldrig behövde köra igång drevet för två kvigor som antagligen hade sällskap gick igång direkt innan drevet startade och snart small det i skogarna. En rejäl kanonad skulle det bli. Den lilla kvigan kom först till Sven Nilsson som stod på första passet söder om vägen upp till Gunnilstorp. Det small direkt och kvigan stöp där. Tre signalskott ljöd, det innan jag som ställde ut skyttarna i andra ändan ens hade hunnit komma i pass. Det gick sedan max någon minut och ett nytt skott brann av. Denna gång nära mig. Det var passet nere på hygget som sköt och Anders Norberg som fällde kviga nummer två. Ytterligare tre signalskott plus ett avfångningsskott bröt tystnaden. Genast begärde jag rapport om vad som hade hänt. Jag befarade att det var samma älg man skjutit på. Men fick ganska snabbt det lättande beskedet att det var olika djur och att båda var på marken. Drevet blåstes naturligtvis av och vi samlades för att ta vara på de fina jaktbyten vi fått. Vi kunde konstatera att den ena var bra mycket större än den andra och kanske var det en fjolårskalv som följt med sin mor även detta år, då kon inte fått någon ny kalv. Det kvittar hur det var med det, för nu var två vuxna skjutna och inget hade gått galet.

Det tog naturligtvis sin lilla tid att ta vara på de båda fallna damerna. Sedan fortsatte jaktdagen för klockan var inte speciellt mycket. Vi har ju en kalv till att ta. Det fick bli Gunnilstorps andra såt, det utmed Trollsebogränsen ned till Näsvägen. Drevet gick utan att några älgar observerades. Vi beslöt därför att blåsa av dagens jakt och transportera hem djuren till Rannebo för flåning med mera.

Kalvjakt återstår
Vi har en älg till som vi får skjuta och det ska vara en kalv. Under de två första veckorna är bara dubbelkalvar lovliga och först därefter blir alla kalvar lovliga. Då infaller samtidigt ett hondjursförbud, är det bestämt. Det är därför logiskt att avvakta någon vecka med kalvjakten och fortsätta en lörda någon vecka fram. Vi kommer att meddela när det blir.

Ett stort tack till alla som varit med och tack för att ni gjort det till en lyckad jakt, så bra som den kan vara.

Inga kommentarer: