måndag 17 november 2008

Framtidsgruppen har träffats

Granstorps Viltvårdsförenings framtidsgrupp samlades idag för första gången. Det för att diskutera hur vi kan förbättra jakten inom våra fyra jaktlag. Två representanter från varje lag träffades i Gnosjö kommunhus under ledning av LarsÅke Magnusson.

Vi diskuterade hur årets älgjakt hade varit och samtliga jaktlag rapporterade en god älgtillgång. Vi observerade precis som förra året en ökad älgtillgång och älgen är definitivt på frammarch igen.

Vi diskuterade också hur vi jagar i de olika jaktlagen. Vi i Rannebo är de enda som jagar med drevjakt, övriga tre har gått över till jakt med hund. För och nackdelar fanns med båda modellerna och man kan säga att inget är rätt eller fel. Vi i Rannebo tycker att det fördelarna med drevjakt är främst att det händer lite mer. Såten tar oftast inte så lång tid och skyttarna får det därmed inte långtråkigt. Dessutom får man röra sig lite i marker som man kanske inte så ofta gör annars. Det kan också vara skönt att växla mellan att driva och passa för man får upp värmen i kroppen. Vi är i alla fall nöjda med det sätt vi bedriver jakten och resultaten visar också att vi allt som oftast också skjuter de älgar vi ska.

Det är i alla fall upp till alla jaktlagen att jaga som de vill. En fördel med hundjakten är att det blir lättare att ta de gamla sluga tjurarna, vilka man ofta inte får med i dreven. Nu tycker jag kanske inte att det är så farligt om de stora produktiva tjurarna klarar sig och därmed blir bra avelstjurar, men åsikterna kan gå isär.

Vi talade också om en eventuell anslutning till älgskötselområde, vilket kunde innebära att vi faktiskt fick lite mer möjligheter att påverka hur jakten bedrivs. Vi i gruppen ställde oss positiva till det och beslutade att informera markägarna om möjligheten och efter det överlåta till styrelsen att beslut om ärendet med markägarnas synpunkter med i beräkningen.

Mer gemenskap mellan de fyra jaktlagen i viltvårdsområdet efterfrågades. Mötet vi hade idag var en bra start på en ökad gemenskap och förbättrad dialog. Vi planerade att göra en gemensam rävjakt senare på jaktåret och kanske avsluta den med en middag och lite diskussioner om älgjakten.

Vi sa till sist att vi suger på detta lite nu och sedan träffas vi igen den 12 januari för att fortsätta resonemangen. Sammantaget kan man säga att det var en mycket god diskussion på mötet där alla fick komma till tals och vi hade det trevligt.

Ett extra tack till LarsÅke som bjöd på fika och kaffe samt samordnade mötet på ett bra sätt.

Inga kommentarer: