måndag 4 november 2013

Mer om tjuravskjutningen

Stora tjurar som "Elfton" här på bilden är vanliga i våra skogar - så vill jag att det fortsatt ska vara.
För att haka på Halvards inlägg lite så tänkte jag skriva lite tankar. Det är ganska lätt att tänka sig att man nu gott skulle kunna tillåta sig skjuta lite pinntjurar och det gör vi faktisk också i viss utsträckning. Då tänker jag på tjurar med s.k. knapphorn. De skjuts inte så sällan misstagna för att vara kvigor. Annars beskattar vi ju tjurarna från toppen vilket både är det roligaste och det bästa för älgstammen.

Det höjs nu röster för att vi skulle börja skjuta pinntjurar igen. Framför allt är det jägare som tycker att det är jobbigt att släppa förbi älgar i passen och hellre hade sett att älgjakten var avklarad snabbt. Jag håller inte med. Jag tycker att det är kul att jaga och om det tar lite tid att fälla en älg innebär bara lite extra kvalitetstid i skog och mark. Det är ett extra plus att man därmed också styr vad man vill skjuta, att det blir en urvalsjakt.

Det skulle på kort sikt inte vara något problem för älgstammen heller om vi sköt pinntjurar. Då hade de kapitala fått fortsätta att växa sig ännu större och bli ännu bättre betäckare. På lite längre sikt så vore det dock sämre. Vi hade rätt snart varit tillbaka i det läget att tillflödet på tjurar i stammen stannade av. När de äldre tjurarna strök med av olika orsaker skulle inte många nya komma in i stammen. Det eftersom de redan hade blivit skjutna som pinntjurar. Vi skulle då vara tillbaka precis där vi startade med mestadels småtjurar i skogarna. Vi har ju testat denna variant och den gav inte gott resultat.

Jag tror tvärtom att vi bör höja till att freda 0-6 taggar (vilket vi i VVO redan frivilligt har gjort). Ett tuffare krav än det är knappast möjligt att ha för det blir då för svårt att hinna räkna taggarna.

Efter fyra älgjaktsdagar i skogen och höstens observationer så är min uppfattning rätt klar. Vi har tillräckligt med tjurar nu. Älgobsen i VVO tyder på över 40% tjurar och mer behöver vi helt klart inte. Det är därför viktigt att vi nu inte skjuter mer kvigor än tjurar. Tidigare har det omvända varit regel. Nu bör vi skjuta 50/50 mellan könen för att behålla den här fördelningen. I princip har vi just den fördelningen nu i Åsenhöga ÄSO.

Vidare så tror jag att vi nu har en bättre reproduktion igen. Korna har oftare kalv igen och det visar även älgobsen. Vi kan nog därför säkerligen öka avskjutningen lite grand till nästa säsong. Min gissning är att mer kött i frysen också kommer att dämpa viljan att återgå till jakt på pinntjurar, vi får väl se.

Välkommen att vara med i den här debatten om du vill - kommentera gärna!

4 kommentarer:

Halvard sa...

Till dig anonyme, frie jägare.
Anonym är du men fri jägare kan du nog inte kalla dig. Först håller vi oss till älgjakten. Vi som upprättar älgskötselplaner är hårt styrda av ÄFO och Länsstyrelsen. Vi får reda på att vår plan skall utmynna i en vinterstam 6-8 älgar/1000 Ha. Efter detta skall vi upprätta planen. Lyckas vi inte producera en godkänd plan får vi bakläxa och får göra om den.Slutligen skall länsstyrelsen ge sitt godkännande. Avviker vi sedan från planen vad gäller avskjutningen måste vi förklara oss och be om ursäkt. Upprepas det riskerar vi att bli avregistrerade.
Förut har vi legat på en vinterstam mellan 9-10 älgar och har tyckt oss ha en lagom stor stam, där vi har kunnat ha ett lagom stort uttag. En vinterstam på 6 älgar är ju knappt jaktbar och tillåter en väldigt låg avskjutning.
Så vi kan nog inte kalla oss fria jägare, nej rävjägarna är nog de enda som kan kall sig fria jägare. Ju högre avskjutning desto mer beröm kan inhämtas från alla håll.
Den som är intresserad kan gå in på Länsstyrelsens hemsida och klicka sig vidare till ÄFO och ÄSO. Vi tillhör ÄFO3 och här kan man se vilka ledamöterna är och klaga eller berömma dem.
Vem tror ni utför arbetena och vilka tror ni har ersättning för det

Halvard sa...

Träffade en repr. för Norra Nissadalens ÄSO. Han berättade om deras avskjutningsbestämmelser, vilka nästan är helt identiska med våra i Södra Mo ÄSO. Enskilda lag sparar t.o.m. 0-6 taggar.De skjuter många älgar med runt 14 taggar. Det har även gått upp för dem att ska de skjuta 40 vuxna älgar kommande år måste det finnas kvar 40 kalvar i vinterstam, annars skjuter de ner stammen.
Hela ÄSO:t är på 27.500 ha och tillsammans med Södra Mo ÄSO och Åsenhöga ÄSO disponera vi nästan 1/3 av den totala marken inom ÄFO:t med samma avskjutningsbestämmelser. Det kanske finns fler ÄSO:n med samma bestämmelser.
Kolla på Viltdata-hornutveckling-antal taggar ända ner på enskilda jaktlag så får ni se resultaten av att spara och här kan man ana sig till att det finns fler ÄSO:n som tillämpar samma regler.

Anders Friborg sa...

Österån har ungefär samma regler också och de omfatter drygt 23.000 Ha så det är minst 75.000 Ha som har regler för jakten. Hela ÄFO3 är på 159.000 Ha.

Avskjutningen faller nu i älgförvaltningsområdet och det verkar man nu vilja lösa genom att ta bort reglerna. Det måste vi protestera emot. Jag vill inte ha tillbaka den gamla tiden då det enda vi såg på jakten var pinntjurar.

Halvard sa...

Blev idag uppringd av en repr. för Norra Unnaryds ÄSO, knappt 10.000 ha, han berättade att även detta ÄSO sparar 0-4 taggar och har restr. vad gäller enkelkalvar. Runt vårt och Stengårdshults ÄSO finns endast ett ÄSO kvar, Byarum/Bondstorp ca. 18.500 ha. Huruvida de sparar 0-4 taggar vet jag inte. Kanske någon kan upplysa om det. I vart fall sparar samtliga ÄSO:n runt oss 0-4 taggar samt har restr. vad gäller enkelkalvar. Vad gäller Byarum /Bondstorp verkar de ha väldigt dåligt med älg och låg avskjutning.
Några jaktlag i nordost skulle kanske söka sig söderut och gå med i detta ÄSO och se om de får mer älg och högre tilldelning och kunna skjuta fler älgar.