fredag 1 november 2013

Att spara 0-4 taggar



På bilden kan man se älgtjuren en udda 18-taggare, skytten samt hela jaktlaget. Skytten Fredrik Johansson sköt tjuren efter bra ståndarbete av hans egna Karelska Björnhund på första älgjaktsdagen på de nya markerna. Jaktlaget ingår i Södra Mo Äso.

I Södra Mo Älgskötselområde har sedan flera år tillbaks sparats älgtjurar mellan 0-4 taggar. Sedan fyra-fem år tillbaka har vi märkt en kraftig ökning av älgtjurar med fina hornkronor. Och innevarande säsong har det hittills fällts 7 fina tjurar, en udda 6-taggare, en   åttataggare, en udda 10-taggare, två tiotaggare, en udda 14-taggare och en udda 18-taggare. Dessutom påsköts en udda 14-taggare på en grannmark.  Denna gick in och lade sig på Algustorps marker.

Det har även observerats ytterligare minst sju olika tjurar med 8-12 taggar under jakten. En åttataggare har hittats död under jakten i Bjersved. Även flera fyrtaggare och pinntjurar har observerats. Under de fyra senaste åren har fyra tjurar från 8-12 taggar fällts i Södra Valdshult, två år i rad har det fällts 10-taggare i Mårtenstorp, en tolv- och en 10-taggare i Mossebo. Förra året fälldes en 12-taggare på Kyrkans mark i Valdshult. I Öreryd fälldes två åttataggare under förra årets jakt.

En undran är om något annat älgskötselområde inom förvaltningsområdet kan matcha detta med andra avskjutningsregler vad gäller tjurar?

Liknande resultat eller ännu bättre resultat kan uppvisas hos älgskötsekområden inom Växjö Norra Älgförvaltningsområde. Enligt Anders Hågeryd, vilken leder ett älgforskningsprogram här, så sparar de tjurar med 0 – 6 taggar. Tjurar runt 14 - 16  är här vardagsmat och detta resultat tillskriver han helt sättet att spara tjurar. De har dessa bestämmelser inom ett område på ca. 80 000 har.

Nu har det höjts flera röster inom Äso:t att vi har för hårda avskjutningsregler. Det har utmynnat i att två jaktlag i norra delen har ansökt om inträde i ett annat Äso, vilka helt saknar avskjutningsregler. Bara att kalven skjuts före kon.Personligen tycker inte jag att reglerna, att spara 0 – 4 taggar och att inte skjuta en ko ren förrän efter fyra veckor då hon sedan är fredad, är för hårda regler. Det måste ligga andra orsaker bakom. ”Kanske den kungliga svenska avundsjukan. Skjuter dom så ska vi också skjuta.” Jag kan också tänka mig att skrota regeln om att spara 0 – 4 taggar, men då vill jag ersätta den med att spara 0 – 6 taggar.

Till er jägare som inte tänker som era jaktledare, ta er en funderare på detta.

Hälsningar Halvard
Fri Herre

4 kommentarer:

Anders Friborg sa...

Tack Halvard för detta inlägg på bloggen. Jag håller helt med dig. Man måste ha skygglappar om man inte har sett vad som har hänt med utvecklingen hos tjurarna. Det är ju trevligare att beskatta tjurarna i toppen än i botten.

Tilläggas ska att det är ju viktigt att man håller på 50/50 i avskjutningen mellan könen nu så att vi inte lägger ett för tufft jakttryck på hondjuren.

Anonym sa...

ja

Anonym sa...

Bra skrivit HALVARD. Här i Granstorps Viltvårdsområde har vi också hållit på att spara 0-4 taggar,även 4-6 vissa år ja ända sedan länsstyrelsen gick ut med rekommendationer att spara visst taggantal (tror det var i början på 90-talet) har Viltvårdsområdet följt detta. Kjell i Lindhult

Anonym sa...

Ett utdrag från Länstyrelsen Jönköpings län.

Övergripande rekommendationer
(Utdrag ur "Målsättning för älgstammens utveckling i Jönköpings län 2013-2015")
Rekommendationerna för älgjakten syftar till att eftersträva en hög medelålder i vinterstammen och att anpassa antalet älgar efter fodertillgången.
Inriktningen bör vara att inte fälla fler vuxna än kalvar och därutöver, att ett mindre antal vuxna djur fälls till förmån för ett högre kalvuttag i den totala avskjutningen.
Även små älgjaktområden bör planera avskjutningen så att inriktningen mot en utjämnad könsfördelning uppfylls över perioden.
Tjurarnas medelåder ska hållas hög genom att spara ett urval av tjurarna, för att uppnå ett högre antal kapitala tjurar inom älgförvaltningsområdet. Andelen fällda tjurar bör inte överstiga andelen fällda hondjur. Urvalet anpassas efter ålderssammansättningen.
Hondjursavskjutningen anpassas efter fodertillgången och utvecklingen av slaktvikterna på kalv.
Utöver ovanstående rekommendation så bör målsättningen vara att samarbeta och förvalta älgstammen över större områden.

Finns nog många punkter vi borde tänka över här!

Markägaren
Fri jägare