fredag 1 februari 2013

Vi har varg i bygden

Hade det här varit i mitten av 1800-talet så hade vi nu varit tvungna att ge oss ut med garn och spjut för att ta den lede ulven. Sådan var lagen. Att det funnits varg tidigare i våra bygder vittnar byanamn som Ulvestorp och Hjulvhult om. Ända tills 1965 var det skottpengar på varg i landet.

Nu är den här igen. Det slog länsstyrelsens viltspårare fast när några i Bondarp tillkallade dem för att kolla in ett misstänkt spår i onsdags. Med största säkerhet så är det en varg som lämnat spåren efter sig.

Detta stämmer med de observationer vi gjort tidigare i Granstorp och stärker våra teorier om att det var vargspår vi såg. Vargen var i så fall kvar i socknen. Det är inte utan att man blir lite orolig över den gråhund som saknas från Ingarp sedan i fredags tagit vägen. Jag hoppas verkligen att den kommer till rätta trött, hungrig men hel.

Det är ingen hemlighet att jag vill inte ha varg här i våra bygder. Det finns inget logiskt skäl till att skattebetalarna lägger miljon efter miljon på att återinföra varg i vårt land när de inte ens är i närheten av att vara ett utrotningshotat djur. Man kan inte fatta varför man måste tvinga på folk som lever på landsbygden något som de absolut inte vill ha. Det är fullständigt respektlöst. Hur kan man göra så?

Vi slet en gång i tiden för att bli av med vargen, nu spolieras allt det slitet helt - respektlöst var ordet!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Varg har ju även siktats inne i Göteborg, möjligen kan detta göra att fler, även stadsbor m hundar eller småbarn, funderar på om de vill ha varg in på knutarna och vad följderna kan bli av en ökad vargstam/ Monika

Anders Friborg sa...

Jag hörde i eftermiddags att det var en som sett en varg gå över vägen mot Stråkeved inte långt från Uppebo i morse. Den sågs på mycket nära håll och det låter trovärdigt.

Anonym sa...

Läste i tidningen idag att hunden som rymde från Ingarp 26/1 fortfarande är försvunnen! Mycket märkligt att ingen verkar sett den! /Per-Johan

Halvard sa...

En händelse som ser ut som en tanke. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen med 5 bilar och en massa folk på infarten till en skogsbilväg, när en timmerbilsförare är på väg in för att lasta virke på denna väg. Får köra in och lasta och kommer tillbaks till nämnda plats. Bilarna är kvar. Föraren frågade om vad de gjorde där. Fick ett undvikande svar om att de var där för att titta efter kungsörn.
Två-tre dagar senare upptäcker man spår efter "varg" på nämnda väg.
Man behöver inte ens ha livlig fantasi för att se ett visst samband. Eller?
Dessutom har man ju efter denna händelse sett både fler vargspår och vargar i trakterna.

Anders Friborg sa...

Spåren efter "hunddjuret" började exakt där spåren efter en bil slutade. Precis som om man backat in och släppt ut en stor hund. Det utan att stiga ur bilen. För det var inga fotspår jämte spåren alls.

Så gör man ju knappast när man släpper ut en jakthund. Jag har funderat på detta en hel del sedan dess, och trodde kanske att en förklaring skulle dyka upp. Att någon helt enkelt släppt sin hund där. Men ingen förklaring har kommit utan det är fortfarande höljt i dunkel.

Hörde idag på morgonen att viltspåraren just nu utanför Gislaved spårade varg. Vi får väl se hur det går. Ni kan följa resultatet på Rovdjursobsen. Det finns en länk till den sidan här på bloggen i länklistan.

Anonym sa...

Är det någon som vet om Naturvårdsverket har laglig rätt att släppa ut varg precis vart dom vill? Hur funkar det isåfall på privatägd mark?

Som sagt, det är lite märkligt att det helt plötsligt visar sig varg på dom mest udda ställerna. Man undrar ibland vad som försigår bakom kulliserna!
/Per-Johan

Anders Friborg sa...

För det första så kan vi ju inte veta om de med säkerhet har släppt ut någon varg. Beträffande rättigheter så gör de säkert inte olagliga saker. Markägaren måste säkert vara informerad. Det vet vi inte om den är i det har fallet. Det kan ju vara så faktiskt.

Det är lite väl mycket mysko i den här storyn. Allt kan ju inte bara vara tillfälligheter. Man vet inte vad man ska tro faktiskt...

Halvard sa...

Kan väl inte tro att Naturvårdsverket har rätt att släppa ut varg. Tror förresten inte att det sker i Naturvårsverkets namn, möjligen med deras god minne. Det torde väl inte vara större brott att förpassa en sådan varg till dom sälla jaktmarkerna än att olovligen plantera ut den. Eller?
Det är väl inte normalt för en varg att springa runt bland bilar och folk hos bilprovningen så här. Han torde ju vara van vid både folk och bilar. En normalt funtad varg är väl skygg och undviker konfrontation med människor.

Anders Friborg sa...

Vi har försökt få reda på vad Länsstyrelsen och Naturvårdsverket gjorde på platsen, men det verkar vara omöjligt att få reda på. De svarar inte. Även det är ju skumt.

Tyvärr så börjar det lilla förtroendet man hade för myndigheterna att svikta. För om de släpper ut vargar i det fördolda så bryter de kontraktet. Då gäller det för var man att freda sin egen mark. Jag tror att det är mycket olyckligt egentligen.

Den urbaniserade svensken i gemen förstår inte vad jakt och vildmarksliv betyder för jägarna och deras familjer. Det är en värld som går i kras och på grund av något helt onödigt.