torsdag 3 maj 2012

Vindkraftsplaner i Gunnilstorp


Jag var på möte igår angående de exploateringsplaner som vindkaftsbolaget Kraftö Vind AB har för området mellan Gunnilstorp och Tranhult. Maximalt 35 kraftverk planeras men det första byggt tidigast 2014. Informationen var riktad till oss jägare i området men kom inte att handla speciellt mycket om jaktaspekten. Det är väl inte troligt att jakten påverkas speciellt negativt av kraftverken. Det som är negativt är i så fall med upplevelsemässigt. Det är klart att det blir inte samma vildmarksupplevelse att jaga i vårt område i fortsättningen om planerna går igenom. Det kommer att bli ett vägnät som måste byggas upp i vindkraftparken och det kommer naturligtvis att bli påtagligt.

Andra funderingar man kan ha är ekonomin i det hela. Om man kollar upp bolaget Kraftö Vind AB så verkar det inte precis stabilt och man undrar vilken bärighet det här egentligen har med de numera sjunkande elpriserna. Kärnkraften är ju upprustad för att hålla 20-30 år till och energieffektiviseringar minskar snarare behovet av el framöver. Dessutom byggs elnäten nu ut för att ta bort flaskhalsar i landet. Utan subventioner lär det inte finns någon chans att hålla på med vindkraft kommersiellt.

Ytterst är det naturligtvis först och främst en markägarfråga och jag kan ju förstå att det är lockande att få 150.000-200.000 kr per år i 20 år för att ha ett verk på sin mark. Det är ju lite som att vinna på en trisslott. Förutom att man tvingas upplåta sin mark då till andra under 20 år.

Den här saken är långt ifrån klar och vi får väl se hur det blir.

Inga kommentarer: