måndag 28 maj 2012

Några tankar om älgtätheten i närområdet


Är vi på väg att skjuta ned älgstammen till nivåer som förr i tiden?

I Södra Mo ÄSO f.d. Södra Mo Storlicens fram till förra jaktsäsongen, och de senaste 20 åren har vi haft en avskjutning av ca 3 älgar/1000 ha och räknar med att vi balanserat en vinterstam på knappt 9 älgar/1000 ha. Så hade vi tänkt oss fortsättningen i nya Södra Mo ÄSO med en liten justering uppåt i avskjutningen och neråt i vinterstammen. Enligt spillningsinventeringen hade de nytillkomna lagen Algustorp/Nabbans och Bäckshult en högre älgtäthet och därav justeringen. Vi gjorde därför en älgskötselplan efter detta, där vi hade målsättningen att ta ner stammen till 6-8 älgar i vinterstam. Enl. vår plan skulle vi 2011 skjuta 8 tjurar, 11 hondjur och 23 kalvar, totalt 42 älgar. Denna plan var förankrad hos Gislaveds Jaktvårdskrets och företrädare för LRF lokalt och även Sjöberg på Länsstyrelsen hade gett ett positivt förhandsbesked. Kontakt söktes med företrädare för Sveaskog. De hörde inte av sig och planen sändes in för godkännande i slutet av maj månad.

Den 6:e september behagade representanten för Sveaskog, Sören Möller Pedersen, höra av sig och han underkände planen och fick med sig Sjöberg på länsstyrelsen och Tomas Granberg på Jägarförbundet och vi fick oss pådyvlat en helt annan avskjutning. Vi skulle skjuta 11 tjurar, 16 hondjur och 42 kalvar, totalt 69 älgar. Totalt sköts 43 älgar, 13 tjurar, 14 hondjur och 16 kalvar. Vi fällde älgar efter vår första plan med skillnaden att det sköts 8 vuxna älgar för mycket och 7 kalvar för lite. Enligt årets spillningsinventering skulle vi i gamla storlicensen ha en vinterstam på 4.35 älgar/ 1000 ha. och 7.91 älgar i hela älgskötselområdet. Eftersom man var så snabb med att justera vår plan uppåt förra året så borde man vara lika snabb med att justera ner till kommande säsong. Då hänvisade man till spillningsinventeringen och älgobsen samt sade att detta var vad vi skulle utgå ifrån. Spillningsinventeringen för hela området visade förra året på en vinterstam på 13.28 och nu i år på 7.91 älgar/1000 ha. Älgobsen var i stort sett densamma som föregående år. Detta beror sannolikt på eftersläpningen.

Jag är bekymrad och kan konstatera att vi nog redan lyckades skjuta ner vår fina och väl avvägda älgstam i forna storlicensen förra säsongen och måste sätta ner fötterna och reagera och hålla igen.

Jag vill även tillägga att detta är mina högst personliga åsikter och att jag inte skriver detta för Södra Mo Äsos räkning. Med detta vill jag även frita Älgskötselområdenas styrelser för fel i älgskötselplanerna. Vi är helt bakbundna av skogsbolagen, LRF, Södra, Jägarförbundet och Länsstyrelsen och numera de nybildade stora älgförvaltningsområdena. Det är de som bestämmer och vad vi jägare som går omkring i skogen känner till om älgtätheten negligeras helt. Så bra blev den så mycket omdebatterade nya älgförvaltningen som lovade så bra i början. Det blir jägarna som får betala, dels genom högre fällavgifter och dels genom en mindre älgstam, där uttaget kommer att bli mycket mindre.

Hälsningar
Halvard
Fri Herre

4 kommentarer:

Anders Friborg sa...

Tack för inlägget Halvard.

De kan förvisso tvinga på oss skötselplaner som är vansinniga men de kan aldrig tvinga oss som jagar på privat mark att trycka på avtryckaren.

Jag har för egen del i vart fall inte tänkt vara delaktig i att skjuta sönder stammen och jag tror att jag på den punkten även har stöd från övriga jaktlag i Granstorps Viltvårdsområde.

sture nordèn sa...

Jag måste säga att deras plan på att skjuta ner stammen på detta vis är helt vansinnig! vi vill väl alla som jagar ha en älgstam som är värd namnet!men jag tycker också att vi jägare har ett ansvar att sköta stammen, och då menar jag så här!
visst kan vi ha en stor tilldelning på licensen det gör egentligen ingenting bara vi förstår att vi egentligen inte behöver fylla den, iaf vi som jagar på privat mark! men ska vi fylla våra licenser enligt deras normer så behöver vi inte jaga älg på många år efter att vi skjutit sönder stammen.
låt dom sätta upp höga avskjutnings mål men det är vi jägare som bestämmer hur ofta vi ska trycka på avtryckaren!!

Halvard sa...

Tyvärr är det så att länsstyrelsen, som är de som till slut godkänner och beslutar planen, har sista ordet. Följer vi inte planen, kräver de en förklaring till varför vi inte följt den. Det kan gå så "illa" att vi till slut blir avförda som älgskötselområde och får jaga enl. det gamla systemet, med licensjakt Det vore kanske inte så "illa". På så vis straffar vi ju ut oss, och skulle flera områden sätta detta i system så skulle hela älgförvaltningssystemet falla. Det har man nog inte räknat med.
En uppmaning till LRF- och Södramedlemmar. Är ni inte nöjda med hur de företräder er i denna fråga. Protestera och kräv förändring.

Anders Friborg sa...

"Om vi vägrar skjuta så får vi inte skjuta" Det är lite Groucho Marx logik eller hur?

Skogsbolagen etc. är ju beroende av oss jägare. De verkar inte har förstått det.