lördag 12 maj 2012

Möte i Ryssadalen

Idag hade Granstorps Viltvårdsområde styrelsemöte i Ryssadalen. Lars bjöd frikostigt på fika som vanligt. Mötet hade kommit upp på agendan efter att vi fått den nya skötselplanen för Stengårdshults Älgskötselområde. Det var flera med mig i styrelsen som hade reagerat den nya planen.

Det är helt uppenbart att vårt ÄSO fungerar inte alls som i alla fall jag trodde det skulle när vi anslöt oss. Det finns ett glapp mellan vår uppfattning och den som man har i vårt ÄSO. Redan inför den gångna säsongen uppenbarades det då man beslöt att ta gå ifrån kalmarmodellen som de flesta i vår omgivning följer. Det beslutet var något som vi inte följde utan vi valde frivilligt att behålla kraven på vilka tjurar som skulle skjutas plus att vi fredade ko med en kalv under den inledande jakten.

Det är framför allt bristen på inflytande som gör oss bekymrade. Styrelsen skulle ha haft en sammansättning efter markernas storlek och vi som har en tredjedel av arealen skulle naturligtvis ha haft inflytande därefter. Nu har vi i praktiken inte haft något som helst att säga till om. En ny skötselplan är inlämnad som vi inte alls står bakom och det utan att vi ens fått chansen att yttra oss. Det här är mycket märkligt. Det normala som jag ser det borde ha varit att man i ÄSO tagit fram ett förslag på plan som styrelsen sedan godkänt, men så har alltså inte varit fallet utan det är tydligen några få som bestämmer allt själva.

Vi vill ha en förvaltning som bygger på modern forskning och vetande. En ansvarsfull förvaltning. Den bilden stämmer just nu inte alls in på vårt ÄSO och det är därför som vi nu är mycket fundersamma över framtiden. Vi beslöt att meddela våra åsikter till styrelsens ordförande för att få en kommentar. Men som jag ser det så krävs det en total reformering av hur området är organiserat för att vi ska kunna fortsätta vara en del av vårt ÄSO. Det finns ju helt klart andra alternativa områden att alliera sig med.

På styrelsens uppdrag skriver jag detta nu för att tala om för alla i vårt jaktlag och jaktgrannar att vi inte står bakom den älgförvaltning som nu råder i Stengårdshults Älgförvaltingsområde. Vi får nu se vilka svar vi får från ÄSO-styrelsen på vår kritik och får sedan ta beslut utifrån det på vad vi ska göra.

1 kommentar:

Halvard sa...

Det är bra, bara stå på er. Ni ligger närmare Södra Mo Äsos planer. Jag kan dock inte förstå varför ni inte har mer inflytande över besluten. Ni har väl ungefär 1/4- del av markinnehavet i ÄSO:t och således borde ni ha röstetal därefter och skulle således kunna påverka mer.