söndag 12 februari 2012

Mycket nära igen

Lördagens kalvjakt bjöd på fina jaktupplevelser. Tyvärr så är vi bara några få som är med och upplever de här fina lördagarna som vi har jagat kalv i Rannebo den här vintern. Ni som inte kommer missar härliga upplevelser.

Denna lördag fortsatte vi kalvjakten som ett vinnande lag. Förra lördagens lyckade kalvjakt fanns nära i vårt minne. Vi visste ju att det varit mer än en ko med kalv i våra marker och det ingav hopp. Men jag måste medge att det viktigaste var trots allt att få komma ut i skog och mark, inte att det nödvändigtvis skulle bli någon kalv fälld. Så lite kalvar som vi har sett i år så borde chansen att skjuta två efter var andra vara liten.

Vi beslöt att lägga lite tid på att först kolla av vägarna efter färska slag. Det visade sig vara rätt taktik för på vägen mellan Tången och Rogers gärde hittade vi färska slag efter ko med kalv. Medans vi stod och begrundade slagen hörde vi på radion att våra vänner i Södra Valdshult var på väg att köra igång sin kalvjakt. Nästan direkt hörde vi hur deras hund skallade. Hunden hade tagit upp i närheten av Valån. Alltså på gränsen mot vårat. Vi hörde hunden skalla ett tag och eftersom vinden låg åt vårt håll lät det mycket nära oss. Ganska snart small det också och det var Anders Jonsson som sköt kalven. Via radion hörde vi att det var han och vi kan inte annat än att instämma i gratulationerna.

Vi tog i alla fall pass på vägen ned mot Norra Vallsjön och Sture släppte Jack där vi funnit slagen. Efter någon loop hittade han älgarna och drevet var igång. Precis som vi räkna med gick det över gärdet i Rannebo och ut mot Valebo. Älgarna kom förbi Arne som tyvärr inte fick läge att skjuta. Det fortsatte in på Valebo. Där fick Jack stopp på dem. Efter en stund så drog det av nedåt genom talleplanteringen på valebosidan av Hägnebäcken. Det gick vidare söderut och vid torvaladan ställtde Jack kon med kalven. Vi beslöt att Sture skulle åka över till Valebo och gå på ståndskallet. Sagt och gjort Sture fick gå in vid Topragölen och vi andra tog pass söder om Rannebo.

Sture som fyllde år dagen till ära gjorde ett försök att smyga sig på ekipaget. Tyvärr lyckades det inte utan de drog vidare. Efter en tid vände det och gick uppåt igen. Denna gång gick de över rannebovägen norr om Lasses hus. Precis uppe i åkerkanten. Vi passadeav gränsen inne i Bungebo så jag tänkte att nu smäller det säkert när som helst, men icke. Vid Bungebogölen gick det åt fel håll och de drog sig söderut istället. Där gick det fram och tillbaka men det kom aldrig in på våra marker igen utan vi tvingades ge upp. Det efter att vi varit tre man som sett älgarna. Sture hade dessutom sett en ko med kalv till. Jag tror att det var en av de kalvarna jag själv sedan såg på gränsen mot Hällsjöberget.

Med andra ord så var det en riktigt fin jaktdag, som tyvärr slutade utan pricken över i-et. Vi var dock mycket nära att lyckas och det bådar gott inför avslutningen av älgjaktsäsongen den 25:e februari. Då hoppas jag att alla som inte är halta och lytta kommer med på jakten. Det vore kul om vi kunde lyckas att ta en kalv till innan vi definitivt låser in studsaren i vapenskåpet för säsongen,

1 kommentar:

Sture sa...

ja vilken härlig dag vi hade det igår! synd bara att vi inte kunde komma åt kalven men egentligen gör det inte så mycket Jack skötte sig bra och jag såg älgara tre gånger utan att kunna skjuta hmmm!! Jack han retas lite med mig idag :-))