onsdag 1 februari 2012

God uppslutning i Stengårsdhult

Så var det nu dags för årsmöte i Stengårdshults Älgskötselområde. Det var för tredje gången tror jag som jag bevittnade detta skådespel. Precis som det ska vara i en förening så blev detta också odramatiskt. Inga spektakulära utspel eller känsloyttringar spelades ut inför de 35 församlade jägarna. Egon Svensson fick fortsatt förtroende att vara ordförande och det är ju bra att någon tar på sig en sådan inte alltid så tacksam uppgift. Vi är nog många som duckar lite lätt när förslag på styrelsefolk begärs in. Tack Egon för ditt engagemang.

Efter kaffe och semla så blev det Sture Nilssons tur att tala. Sture är utsedd till att ingå i älgförvaltningsgruppen som kommer att samordna älgförvaltningen och sedan rapporter vidare till politikerna i viltförvaltningsdelegationen. Han gick igenom hur det nya systemet för älgförvaltningen är tänkt att fungera men jag tänker inte redogöra för det i den här artikeln, då hade ni riskerat att sluta läsa efter denna punkten. Han kom även in på hur det är tänkt att fungera mer lokalt. Det är så att allt det här uttryckligen ska ske i samförstånd mellan älgförvaltningsgruppen och älgskötselområdena. Det viktigaste jobbet görs ju av oss jägare i våra jaktmarker. Det hela låter rätt bra, men vi kommer att få lite mer krav på oss vad det gäller att leva upp till våra förvaltningsplaner. Det går inte att ha en plan som helt avviker från verkligheten. Det blir med andra ord viktigt för vår styrelse att nu ta fram en skötselplan som är rätt nu.

Jag tror att vi aldrig tidigare har haft så mycket information och fakta till vår hjälp som nu, så det borde gå att komma fram till en förvaltningsmodell som säkerställer en lagom stor och livskraftig älgstam. Personligen så tror jag inte på den plan vi har haft. Vi måste hitta en bättre modell, och vi har nu till våren på oss att komma fram till en fungerande.

Inga kommentarer: