söndag 20 november 2011

Fin dag i Rannebo

Det blev en mild och skön söndag med älgjakt i Ranneboskogen. Vi blev åtta man totalt idag och det var ju inte så illa. Vi samlades på morgonen i Rannebo och beslöt att pröva på bungebosåtet. Vi satte ut skyttar som vanligt och gick in med hunden från Trolleberget. Ganska snart fick Jack upp, det var vid kanten av det nya hygget vid milabotten. De började röra på sig, först ned mot röaléet. Sedan viker det av mot Valteratorn, där sitter Anders. Han hör älgarna men ser inget. Jag och Sture har stannat där vi släppte hunden, på Svens just vid gränsen till Kjells. Vi ser på GPS:en att hunden rör sig mot oss. Snart börjar vi också att höra små knak i skogen. De är helt klart på väg mot oss. Mycket riktigt, ett älghuvud skymtar i skogen. Det kommer fort, men vi uppfattar direkt att det är en ko med kalv. Gött, tänker jag för det är precis det vi vill ha. Men de kommer fort, i trav genom skogen. Ovan för oss har vi en smal gata upp mot backkrönet. Där finns en chans. Sture tar sikte i gatan. Kon skymtar förbi, men de är för högt uppe. Där finns inget kulfång och riktningen är dessutom helt mot skyttelinjen. Kalven skymtar strax förbi i gatan också, vi ser bara överkroppen. Sture håller inne skottet och älgarna är strax utanför synhåll. Jack såg vi aldrig. Han kom antagligen lite längre upp i backen.

Älgarna fortsätter på Broberget i riktning mot Hällsjöberget. Vi ser på GPS:en att de stannar upp. Kanske finns det en chans att de viker lite mot väster och i så fall kommer de rätt på Arne som står där. Jag ropar i radion och meddelar vad som skett. Tyvärr väljer älgarna att fortsätta utmed berget öster om Hällsjöberget. De går sedan mot Öd, rätt över vid gjuteriet i Pung och in på andra sidan rannebovägen. På Jannes väg får vi en stund senare tag i Jack.

Vi får trösta oss med kaffe och macka i den ovanligt ljumma novemberluften. Det gick ju, nästan. På ett igen, som man brukar säga. Vi kör Mangleberget. Sture och Sture startar med Jack på Näset. Vi ställer ut skyttar som vanligt från Trolleviken till Stora stenströmmen. Inget händer dock utan Jack och Co. fortsätter upp mot Trolleberget. Där hittar Jack snabbt något intressant. Men det far iväg åt "fel" håll. Ned mot Rogers tege, där möter vi sedan Jack när vi kommer dit. Med tungan hängande som en slips. Han har varit duktig som vanligt.

Det blev en härlig jaktdag tyvärr utan att skott föll, men är ju inte alltid nödvändigt heller.

Inga kommentarer: