torsdag 14 oktober 2010

Noll fällda idag men spännande observationer

Idag kammade vi noll i Rannebo. Detta trots att vi hade sju observationer. En skjutbar tjur, en fyrataggare och en pinnatjur. Dessutom såg vi två kor med kalvar, kanske var det samma ko som vi såg två gånger men inte helt säkert. En kalv hade kon med sig bara i alla fall.

Årets älgjakt började annars med sedvanlig samling i Rannebo kl 07:30 på torsdagens morgon. Det var en lite kylig morgon med is på bilrutorna. Efter det vanliga men nog så viktiga kallpratet satte vi igång. Reglerna gällande jakten föredrogs, ni vet ladda på pass, kulfång och sånt. Därefter var det dags att ge sig an jaktens första såt. Som så ofta startade vi med trolleberget. Eftersom det i princip alltid finns älgar där så var förväntningarna ganska höga. De infriade också genom att vi fick se en "knappatjur" direkt på den nya hygget vid milabotten. På det viset som vi driver nu så får vi med backen ned mot trollsjön också ända borta från gränsen till Ekhult. Där var antagligen också älg. För de kom smitande förbi Lennart Högberg som stod på trollemossen. Där ska vi nog ha någon mer skytt nästa gång för det är inte första gången de går igenom där. Det var i alla fall en ko med kalv och en tjur som bedömdes som skjutbar. Men de fick löpa.

Vi fortsatte jakten med mangelberget. Där dök kon med kalven upp igen. Det var antagligen samma, men inte helt säkert. Denna gången gick de förbi mig över trollån in på Öjhult. Nästa såt blev såtet på Stures mark bakom hans ladugård ner mot sjön. Vi passade utmed vägen ned, med en förändringen att vi även satte en skytt på vägen ned mot ålakistan i Valån. Där stod Sven Nilsson. Och mycket riktigt kom också älgen där. En fin fyrataggare, icke skjutbar naturligtvis. Annars var det inga observationer där.

Förflyttning och kaffedags i Valebo. Där började vi med det södra såtet från Södra Vallsjön. Där fanns inga älgar som vi lyckades få ögonen på men väl tre vildsvin. De allra första som setts i ranneboområdet vad jag vet. Det var undertecknad själv som såg dem på gränsen mot Gillgards. Tre stycken kom tidigt i drevet som jehun genom skogen. Jag blev mycket förvånad. En förfärlig fart hade dem och gav ifrån sig ett gnälligt läte lite då och då. Häftigt var det i alla fall, fast lite dubbelt också. Man är ju inte så sugen på att få en stam i området. Efter detta satte vi igång med det norra såtet. Med dåligt resultat, inte en klöv såg vi. Jaktdagen fick vara slut i och med det.

Inga kommentarer: