torsdag 27 september 2012

Kursen avslutad

Den andra delen av kursen Viltstammar i balans gick av stapeln i går kväll. Den kom att handla om vad hjortdjuren äter och var maten finns. Dessutom om hur man genom att ha med foderskapandet i tanken kan anpassa skogsbruket till att ge foder så att betestrycket kan minska på tallplanteringar.

Jag tycker att den här andra kvällen var definitivt mer intressant och inom det här området finns mycket att diskutera.

Det låter ofta som om älgen bara äter tall, men så är inte fallet. Vinterbetet består till 23% av tall. Det är björk och rönn som står för merparten av maten. Även asp, sälg och ek hamnar högt på listan. Men det är klart att röjer man bort all björk och dessutom dammsuger hyggena på ris så blir helt klart betestrycket stort på tallplanteringar.

Det vilar ett ansvar på oss både jägare och markägare att lära oss mer om de här frågorna. För lösningen är inte att skjuta ned stammen till en icke jaktbar nivå. För då kommer det inte finns några som jagar längre. Vi måste se till att det finns mat till älgarna där de inte gör så mycket skada. Jag tror att mycket görs på det här området redan, framför allt av mindre privata skogsägare som ofta även är jägare. Men även de större måste med på tåget för att nå målet med skogsbruk i balans med viltstammarna.   

Inga kommentarer: