fredag 21 september 2012

Älgförvaltningsplanen i Stengårdshults ÄSO

Jag kan ju inte låta bli att kommentera den nyss godkända skötselplanen från Stengårdshults ÄSO. Man ska alltså ned till 3,3 älgar / 1000 ha i vinterstam 2015. Man blir mållös. Vi har nu tack och lov begärt utträde men man måste ju regera när jaktgrannar fattar sådana ofattbara beslut. Att ÄFG och länsstyrelsen sedan godkänner planen är nästan ännu mer otroligt. Man har fått godkänt en avskjutning på 5,5 älgar / 1000 ha. årligen i tre år.

 Om vi varit kvar i ÄSOT så hade vi alltså i vårt jaktlags område, från väster räknat: Valebo, Rannebo, Granstorp, Gunnilstorp och Hestra haft 3,6 älgar totalt i vinterstam. På hela det området om ca.1100 ha. Hur många i en sådan stam tror ni man kan skjuta årligen? En kanske och då antagligen en kalv. Är det någon som fattar något hur detta har gått till?

2 kommentarer:

Halvard sa...

En del vaknar tidigt, en del vaknar sent och del vaknar aldrig.

Anders Friborg sa...

Nu påstås det att skötselplanen bara är ettårig så man har inte tänkt att komma ned till den nivå som det står i planen.

Man fattar ju ingenting. Varför göra en plan över tre år som inte gäller längre än ett år?

Nu kommer de i och för sig ändå få göra en ny plan eftersom vi lämnat ÄSO och det är väl bra om de inte tänkt skjuta ned stammen så mycket som det står i planen. Låt oss hoppas på det.