torsdag 15 oktober 2009

Dag 1 med Rannebo Älgjaktslag

Vi i Rannebo startade dagen som vanligt med att alla hälsas välkomna och att vi går igenom årets regler. Eftersom vi redan på väg till morgonsamlingen hade fått en observation av en tjur på Trolleberget blev det dit vi styrde truppen för första drevet. Vi var hela 15 man idag så det var inga problem att få till både en bra skall och passkyttar på alla ställen vi ville. Mycket riktigt hade vi också älg med i drevet, en ko med dubbelkalvar och en tjur sågs men inga skottlägen infann sig.

Därefter flyttade vi över till Valebo och vi körde drevet nedifrån Södra Vallsjön och uppåt. Inga älgar var dock med och vi fick ta lite kaffe uppe i Valebo by. Det var inte fel det heller och vi kunde sitta och njuta lite av solen. Det var bästa att passa på för i morgon ska det visst bli ruffligare.

När vi startade om jakten med drevet med start längst i norr var vi övertygade om att nu kommer älgarna. Det gjorde de inte, utan vi fick lämna Valebo älglösa.

Förflyttningen skedde och det tillbaka till Rannebo där vi nu gjorde upp planerna för Bungebo såtet. Eftersom vi var så många som 15 man så passade det bra att köra just det såtet, det är ju lite brett. Vi fick fem man i drevet och kunde ändå placera ut skyttar på alla tänkbara pass. Bungebo såtet är älgsäkert och så även denna gång. En ko med kalv noterades av drevet redan när det startade. Ko med kalv är ju fredad så det gjorde inget att de gick åt fel håll. Drevet startade och efter en stund small två skott av. Ganska nära Rannebo by. Jag befann mig längst upp på passet med gräns mot Hällsjöberget, tror jag. Det blev därför en liten sträcka för mig att ta mig till skott platsen. En kalv hade blivit påskjuten och inte funnen. Vi gjorde en skottplatsundersökning men fann absolut ingenting utom spår. Skytten tyckte att kalven rest ragg i skottet, men annars hade den inte tecknat någonting utan fortsatt tillsammans med kon och den andre kalven.

Vi följde spåren en bit men kunde inte finna kalven. Därför fick hunden hämtas. Vi hann ta lite kaffe under tiden. Sedan satte passkyttar ut och eftersöket starade. Hunden hade inget som helst problem att ta upp spåret utan gick som radiostyrd efter älgarna. De hade fortsatt in i skogen, hoppat över ett rejält krondike och dragit rakt över vägen och ner in i skogen igen. Vi fortsatte i spåret i ungefär 1 km. Inte på något ställe hade någon älg lagt sig. Ej heller fann vi något blodspår. När vi kommit ända bort till valebogränsen så gjorde vi halt. Vi hade inte några passkyttar utsatta där utan skulle om vi ville fortsätta vara tvungna att gruppera om hela jaktlaget. Eftersom det började mörkna så smått så beslöt vi avbryta där. Vi gick tillbaka till start punkten. Vi gjorde ett försök till för att kolla så att inte de delat på sig någonstans. En det hade de ej utan vad vi kunde se så verkade alla tre vara med. Vi fick ge upp för kvällen och vi får fortsätta att kolla upp det där i morgon.

Vi trodde att skytten hade träffat för det är en mycket säker skytt som fällt många älgar genom åren. Men visst kan det misslyckas för vem som helst. Vi måste i alla fall göra vad vi kan för att få klarhet i vad som hänt. Det är aldrig kul när det krabblar på det här viset, men det ingår ju i jakten och är nått man måste sköta på bästa möjliga sätt.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer: