lördag 17 oktober 2015

Första älgjaktsveckan är över

I år var inledningen på älgjakten mycket annorlunda, i alla fall för mig eftersom jag tillbringade den vid Bodensjöns kant, närmare bestämt i tyska Friedrichshafen. Övriga jägare var dock på plats och fint höstväder inramade älgjaktsstarten detta år. Enligt de rapporter jag fick via sms under dagen så hade man det rätt bra. Anders Norberg ersatte mig som jaktledare, han och jaktlaget följde helt den uppgjorda planen och försökte ta den ko som har varit stationerad i Rannebo under många år. Förra året hade hon med sig den där kalven som självdog. Tidigare år har kalvarna varit mycket små som hon burit fram. I år hade hon ingen kalv, och vi beslöt därför att försöka ta henne. Nu är det ju inte så lätt att veta att det är rätt hondjur man skjuter, men jag är tämligen övertygad om att det var rätt vi fick tag i.

Det dröjde dock till på eftermiddagen innan det small, på samma pass vid Trollsjön som jag sköt i ett träd i vintras. Sture Nordén gjorde inte samma misstag utan kon föll. Hon vägde 160 kg och det visade sig vid tandsågningen som jag gjorde igår att hon var 14 år. Det var dags att blir ersatt av en yngre förmåga med andra ord. Bra jobbat!

Kon vägde 160 kg och var 14 år! Men hon såg inte så gammal ut.


På fredagen var jag tillbaka och kunde vara med. Vi beslöt att börja i Granstorp och körde det norra såtet. Vi fick snabbt rapporter om att en ko med kalv plus en tjur setts i drevet. Det dröjde dock innan dessa dör upp i skyttelinjen. Där kom de travande och en skarp knall brann av. Det hade kommit först en ko med kalv, sedan en rejält stor tjur följd av en lite mindre. Tre av skyttarna observerade dem. Skytten försökte fälla den stora, men båda var skjutbara. Jag var bara några hundra meter därifrån så jag tog mig till skottplatsen. Vi gjorde en skottplatsundersökning och fann några få snitthår från en älg. Först följde vi spåren jag och skytten ca.100 meter utan resultat. Dags att hämta hunden. Under tiden fick vi ta fram kaffet, ta lite fika och diskutera igenom det hela igen. Efter en ny skottplatsundersökning utan att vi blev klokare kom hunden. Nu hade det gott 1,5 timmar så skulle älgen vara träffad så borde han vara i sårlega vid det här laget. Hunden spårade på bra men efter att ha hållit på med det hela dagen så gav vi upp. Så kan det vara i jakt ibland tyvärr, men vi känner oss helt säkra på att älgen kommit undan med en aning lägre lugg på nått ställe bara. I detta enda såt för dagen observerades totalt sju olika älgar. Två kapitala tjurar, två kor med kalv och en kviga. Det bästa denna dag var ärtsoppan som serverades i jaktstugan, Sandbäcken. Den var riktigt och även ostkakan som vi fick som dessert. Ett stort tack bör riktas till Ann-Carin som fixat detta.

Fin jaktgemenskap tillsammans med fin ärtsoppa i jaktstugan.


På lördagen gav vi oss ut för ett nytt försök. Valebo fick bli jaktplatsen och vi startade som vanligt med det södra såtet. Det gav dock ingenting utan det fick bli att ta fram termosen och ta en god kopp kaffe - den första koppen är alltid den bästa. Efter det fortsatte vi med det norra såtet. Där var det älg, och två av skyttarna fick observera en fin kviga komma mellan dem på fint skjuthåll. Bara att lyfta på hatten för vi hade bestämt att skjuta en tjur denna dag. Efter att ha jagat så långt västerut vi har marker så bar det av så långt österut vi kan, till Hestra. Där blev det på nytt dags för en kaffe och en macka. Efter taktiksnack satte vi igång med det södra såtet. Själv stod jag på pass vid mossen på Ingarpagränsen. Två rådjur kom i drevet som ett streck genom skogen. Det är inte klokt vad snabba de är när de drar på för fullt. Det var inte bara de i drevet utan även en pinntjur som gick förbi Lennart Jacobsson där han satt i ett torn på hygget. Långsamt kom han och stannade och tittade på Jacob - retligt! Men inget att göra åt. Jakten fortsatte med det norra såtet, vilket blev fruktlöst. Dagen avslutades sedan med att gärdet i Gunnilstorp kördes igenom, även det utan resultat.

Så var denna vecka över och vi har i alla fall en rejäl älg i kylrummet, hon kan nog behövas möras en del med den åldern! Det var tråkigt med bomskottet men det är sånt som händer i jakt så är det bara. Vi kan konstatera att vi hade mycket fina älgar på våra marker, och jag tycker vi kan dra slutsatsen att det står rätt bra till med älgstammen.

Nu blir det ett nytt försök på lördag med samling i Rannebo 08:00. Nu kommer enkelkalvar vara lovliga och möjligen kan det bli att hondjur blir lovliga igen för oss. Det beror på vad de övriga lagen i viltvårdsområdet lyckats skjuta fram till dess. Vi ses på lördag!

Inga kommentarer: