torsdag 26 september 2013

Två möten avklarade denna vecka

I går kväll hade vi årsmöte i Granstorps Viltvårdsområde. Det var det första årsmötet med mig som ordförande. Jag tycker det var ett mycket bra årsmöte och vi är i stort överens om de mesta för tillfället.

På årsmötet så redogjorde jag för vad som beslutats på ÄSO-nivån. Alltså spara tjura 0-4 taggar, freda enkelkalven de första 4 veckorna och hondjursförbud efter det. Strikt könskvotering i avskjutningen av de vuxna råder och man kvoterar det med sig själv, alltså om man skjuter en tjur är nästa ett hondjur osv. Tjurarna är lovliga så länge de har horn och vuxen får bytas mot kalv.

Inom viltvårdsområdet så ansåg vi att man gott kunde skärpa taggkravet lite till. Det eftersom så få tjurar ska skjutas. Årsmötet beslöt därför att 0-6 taggar ska fredas inom VVO. I övrigt har vi samma regler som ÄSO.

Fördelningen av de 5+5 älgar vi fått i tilldelning bestämdes som följer:

Rannebo: 1 vuxen + 1 kalv
Tranhult: 1 vuxen + 1 kalv
Öjhult: 2 vuxna + 1 kalv
Granstorp: 1 vuxen + 1 kalv
Gemensamhetsjakten (23 november): 0 vuxna + 1 kalv

Rent allmänt så är vi överens om att det inte får bli färre med älg i skogen än vad det är nu, för då är det inte lönt att jaga. I alla fall inte vuxna älgar. Kommer vi ned till 6 älgar / 1000 Ha i vinterstam som är målsättningen inom ÄFO3 så har vi bara råd till att skjuta 6-7 vuxna älgar inom hela ÄSO vilket omfattar 9222 Ha, och det är ju knappast en jaktbar stam. Att jaga i den stammen är inte försvarbart tycker jag. I synnerhet inte vuxna älgar.

Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen. Det kan inte vara möjligt att ha den sneda avskjutningsmodellen som vi nu har. Att Stengårdshult och Värnamo Västra skjuter mer än dubbelt så många älgar som vi är inte rimligt. Jag misstänker att älgförvaltningsgruppen godtagit deras höga avskjutningsnivå enbart för att man ska nå upp till den förvaltningsplan man lagt för hela området. Där har man sagt att 540 älgar ska skjutas, något som kan jämföras med att vi lyckades fälla 450 under förra säsongen. Att det utifrån den höga siffran ska gå öka avskjutningen med 20% är ju inte realistiskt. Och absolut inte vettigt. Tyvärr så verkar vi gå mot någon sorts krasch i hela det här systemet vad det lider.

Vi gör i alla fall det vi tror på - det är tydligen det enda vi kan kontrollera. 

Inga kommentarer: