måndag 27 augusti 2012

Rapport från älgmötet

I den underbara sensommarkvällen träffades vi i Stengårdshults Församlingsgård för Älgmöte. Få ställen i vår bygd är lika vackra som denna en sådan här kväll.

Tyvärr måste jag säga så är allt annat som vanligt. Man fortsätter planen att få älgstammen att backa i kvalitet till forna nivåer. Det är ingen som helst fokus på vilken älgstam vi ska ha utan bara på att skjuta så mycket som möjligt.

Det är klart att man kunde sprattlat rejält på det här mötet, men vad hade det tjänat till? Det är ju så här som man i norr vill ha det, och vi är ju i minoritet.

Det beslöts som väntat att införa fri jakt. Enkelkalvarna är lovliga från första dagen. Inga begränsningar på vilka tjurar som får skjutas finns. Dessutom förlängs jakttiden på vuxna älgar till och med den sista februari. Med den begränsningen att det blir avlysningsjakt på de älgar som fortfarande finns kvar på tilldelningen efter årsskiftet så att det säkert inte blir några älgar kvar på kvoten. Det är alltså bara kalvförande ko som är fredad, tills kalven är skjuten ska man lägga till för efter det så är hon ju lovlig också.

När det nu snart är dags för årsmöte i VVO så misstänker jag att vi kommer att besluta om på flera punkter helt andra regler.

Det blir allt mer uppenbart att vi gör rätt i att försöka få till ett nytt ÄSO här nere i söder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar som att vvo tiger och samtycker.

Ekå

Anders Friborg sa...

Det är nog bara du som i så fall uppfattat det så. Tror inte att styrelsen i ÄSO har samma bild som du. Vi har fört fram våra åsikter med all tydlighet men är i minoritet.