torsdag 22 september 2011

Stormigt stormöte

Hemma efter stormötet i Stengårdshults Älgskötselområde kan jag konstatera att det var det hetaste hittills. Först handlade diskussionen om huruvida vi skulle få skjuta enkelkalv redan  från första dag eller inte. Beslutet blev att vi får det, något överraskande. Man skjuter då nämligen rent korna som sedan blir kvigor och därmed även de lovligt byte. Beslutet hade sin rot i att vi skjutit för lite kalv och därför ska underlätta att höja den kvoten. Det stämmer säker också att det nu blir klart lättare att ta kalvar eftersom det är i början som det är lättast att komma åt dem, innan de lärt sig att hålla sig undan.

Nästa heta potatis blev tjurarnas horn. Det fanns två förslag ett att som hittills spara 0-4 taggar och ett att släppa det helt fritt. Man trodde ju aldrig att det skulle kunna bli något annat än att fortsätta på samma sätt som tidigare. Det eftersom vi har en treårsplan som det bara gått ett år av hittills. Det mest rimliga vore ju att man höll fast vid det tills planen gick ut och sedan efter en utvärdering tog ett nytt beslut. Så blev dock inte fallet utan efter en lång och tidvis mycket hätsk debatt gick det till omröstning och vi förlorade. Det blev således fritt att skjuta alla tjurar. Erik som förde vår talan var inte helt nöjd för att uttrycka sig milt. Nu avviker vi med andra ord rejält från andra områden med att ha så fria regler.

På tisdag kommer vi dock i Granstorps Viltvårdsförening att ha årsmöte och jag kan tänka mig att vi inte kommer att ta samma beslut som ÄSO gjorde utan att vi själva beslutar att hålla fast vid det som vi anser rätt. Vi får väl se. Ingen kan ju hindra oss att ha tuffare krav än ÄSO.

Det verkar vara lite rock´n roll uppe i norr, jag var tyckte att vi skulle ha tagit det lite lugnt med att ansluta oss till dem och inte hastat fram det belsutet. Kanske hade jag rätt.

2 kommentarer:

Halvard Högberg sa...

Detta kan man kalla för "samarbete" över älgskötselgränserna. Här beslutade vi för några dagar sedan att inte skjuta enkelkalv förrän hondjuren är fredade samt att spara tjurar med 0-4 taggar. Detta i nya Södra Mo Älgskötselområde som gränsar i väster. Tydligen är Stengårdshults älgskötselområde så stort att alla älgarna håller sig inom området under hela jakten och att inget annat lag riskerar att skjutna de ensamma korna för kvigor och själva är ni så duktiga att ni kan skilja på kor och kvigor.

Anders Friborg sa...

Det blir precis så här om man inte försöker hålla samma linje. Vi kan ju inte heller se skillnad på ko och kviga, i alla fall inte jag med 100% säkerhet. Så självklart kommer de ligga risigt till när kalven är skjuten. Det är tydligen viktigare att skjuta så många kalvar som möjligt än att spara produktiva kor. Jag är tveksam till detta faktiskt. Det strider ju mot allt vi lärt oss.

Likaså det här med taggarna. Om vi nu hade ändrat det till att spara 4-8 eller något liknande så hade det låtit rimligare. För det finns antagligen rätt gott om pinnatjurar nu när vi sköt så lite kalv förra året. Men att släppa det helt fritt är märkligt och inget som någon vad jag vet rekommenderar. Det finns ju en säkerhetsaspekt i det hela också. När man ska hålla lite koll på taggarna är man ju lite försiktigare på avtryckaren (normalt sett).

Det blir nog mycket diskussion om det här...