tisdag 27 september 2011

Bra föreläsning i Åsenhöga

I måndags fick vi höra på en föreläsning av Anders Kagervall om älgforskningen i södra Sverige. Det var mycket intressant att se resultaten av deras forskning. Man har sändarförsett 25 älgar och därmed kunnat följa deras rörelser. Man har också kunna pejla in älgarna och därmed smyga sig på dem och kolla upp dem. Speciellt intressant vid kalvning.

Man blev förvånad över resultaten. Dels utvecklades tjurarna fantastiskt fort. En gick från 6-taggare till 12-taggare på bara ett år. De levde även farligt. En stor andel av tjurarna dog av stångningsskador, 2 utav 5 om jag fattade det rätt. Det trodde man inte. Det ska i och för sig sägas att det var ganska få tjurar med i forskningen så det kan vara tillfälligheter som spelar in.

Korna var mycket stationära. En del hade vandrat så lite som inom en kilometer. Tjurarna däremot gick längre sträckor. Speciellt vid brunsten då de var mycket aktiva. Detta gick lite på tvärs med vad som nu ofta sägs att det är korna som drar sig till stora tjurar. Det kan nog vara sant, men de verkar inte gå speciellt långt utan tjuren måste vara i närheten.

Nu hotas projektet av nedläggning eftersom pengar saknas. Det är bara att hoppas att man får fortsätta för det här är ju mycket intressant och nyttigt att få veta.

Träffen arrangerades av Gnosjö kretsen i Jägareförbundet och var mycket välbesökt.


Inga kommentarer: