måndag 18 april 2011

Vargen visar sitt ansikte


Ni har knappast kunnat missa vargattacken i helgen. Två vargar attackerade en kvinna med barnvagn norr om Åkersberga i Stockholm. Där det så kallade rialareviret håller till. Kvinnan hade sin hund med sig och det var antagligen den som mest irriterade vargarna. Precis som tidningarna skrev så kan jag tänka mig att det inte var primärt kvinnan som blev attackerad. Trots det så är det fullt möjligt att hon eller barnet hade kunnat skadas vid attacken. I en sådan uppstirrad situation vet man inte exakt hur stora rovdjur agerar. Allt hade kunnat sluta betydligt värre än det gjorde.

Kanske börjar det nu gå upp för "vargkramarna" hur det kan vara att leva i vargtäta områden. I många hundra år har vi människor försökt att hålla de stora rovdjuren borta från de områden vi lever i och det finns skäl till det. Det är bristande respekt för vår historia att nu tro att man förr bara var vidskeplig eller okunnig när man jagade varg. Det är ett reellt problem att leva bland vargar och björnar. De utgör faktiskt ett hot mot oss i vissa situationer.

Man undrar hur långt det ska behöva gå innan opinionen svänger, ska människor behöva dö i vargattacker?

1 kommentar:

Halvard Högberg sa...

Vi får väl hoppas att myndigheterna är konsekventa och lika restriktiva som om attacken hade skett i Dalarna eller Värmland. Kramarna kan gott ha vargen runt knuten,så kanske det kan gå upp för dem hur invånarna i varglänen har det. Inget ont utan att det kan något gott med sig.