torsdag 7 januari 2010

Vargjakten gick snabbt

Den reglerade jakten som tillät att 27 vargar skulle få fällas i landet är nu nästan avslutad, efter enbart en jaktdag. Enbart i Örebro län återstår en varg att fälla. I Dalarna gick jakten så snabbt att man redan första dagen lyckats att fälla tio vargar, alltså en mer än vad man skulle. Det blir ju givetvis omöjligt att hålla koll på kvoten under dagen och därför kan sånt här hända.

Under jakten observerades 51 olika vargar. Det ska alltså motsvara 22% av vargstammen om storleken på vargstammen är korrekt. Ni räknar säkert själva ut med lätthet att så kan inte vara fallet. Om man så lätt skjuter fullt tilldelningen så finns det betydligt fler vargar än man trott. För så vansinnigt lätt är det inte att i vårt stora och avlånga land hitta dem. Det var visserligen ungefär 10.000 jägare som deltog i jakten. Men det ska då jämföras med att 270.000 jägare är med på älgjakten och då fälls runt 90.000 älgar i våra skogar.

Vargjakten efterföljdes av ett enormt mediadrev. Hetsjakt kallades det och naturmupparna blev helt galna när de fick se bilder på skjutna vargar i våra nyhetsmedia. Riktiga personhot har förekommit mot vargjägarna och jägarna i Dalarna blev polisanmälda för påstått jaktbrott i och med överskjutningen i länet. Jag läste idag att just den förundersökningen nu är nedlagd - givetvis.

Det finns dock en stor acceptans för vargjakt i landet som helhet. Det är mest fjällrävenutstyrda storstadsbor som är rabiata just nu. Det är kanske lätt att säga att vi ska ha dessa ståtliga och fina djur i våra skogar. Lätt om man inte bor just i skogen själv. Jag är ju själv jägare och är inte rädd för några djur, men jag skulle inte vilja ha gott om varg runt mitt hus. Skulle du verkligen vilja låta sina bara gå över till grannen kilometern bort en mörk kväll med ett vargrevir i närheten? Det tycker inte jag i alla fall känns lustigt alls. I vårt land så finns det inga moderna vittnesmål om människor som har blivit dödade av vargar, men det beror ju på att de näst in till varit utrotade i vårt land under hela 1900-talet. I Indien där det finns gott om varg dödades minst 233 barn under åren 1980-95 av vargar.

Det finns en anledning till att det från 1647 till och med 1965 betalades ut skottpengar på varg. Vi har på något sätt mist respekten för våra förfäders kunskaper om vad ett liv tillsammans med vargar innebär. Vi har på något vis även kommit ifrån det faktum att vi också är en djurart på jorden som konkurrerar med andra djur om vår existens. Det är faktiskt helt naturligt att vi inte vill ha farliga djur in på våra knutar.

Det framkommer inte heller i media att vargen på intet sätt är utrotningshotad. I Sverige fanns 1980 bara en enda varg kvar påstås det. Det fanns två i Norge och från de individerna härstammar i princip hela den nuvarande stammen. Men det är i vårt land det. I hela världen finns mellan 100.000 och 200.000 vargar, ingen vet exakt. I enbart Ryssland som trots allt är i vårt närområde finns det runt 45.000 vargar. Kom då inte och säg att vargen hotas att bli utrotad som art.

Äntligen så har jägarkåren nu fått uppdraget att förvalta den vargstam som finns och det har gjorts på ett reglerat och bra sätt. Kanske kan vargjakten bli till en åtråvärd jakthändelse under året som precis som i Afrika medför att man börjar värna om de djur som finns så att det ska bli kvar en jaktbar stam. Det har i Afrika visat sig gynna viltstammarna istället för det omvända. En sådan utveckling kan vi också få - om vi låter förnuftet få styra.

Inga kommentarer: