lördag 29 juni 2013

Ingen skyddsjakt ett hån mot de drabbade

Det är uppenbart att det går inte att lita till det system vi har idag. Genom att kräva DNA-analys från problemvargarna gör man det omöjligt att bevilja en enda skyddsjakt. Det tar nämligen så lång tid så när man är klar kan vargen ha lämnat området. Två gånger nu på kort tid har vi sett detta hända. Det är ett slag i ansiktet på de som fann sina får liggande halvdöda eller halvt uppätna i hagen på morgonen. Det är också provocerande mot alla jägare som försöker behärska sig i all denna dårskap.

Det går nu knappast en dag utan jag talar med någon som utan tvekan säger sig vara beredda att ta lagen i egna händer om de lyckas träffa på en varg. Så här vill vi inte ha det. Vargstammen är nu så stark, man beräknar nu att den kommer vara uppe i 500 individer i vinter vilket är en dramatisk ökning på bara några år, om jägarkåren mot förmodan skulle få uppdraget att börja jaga varg så vore det i det närmaste omöjligt att utrota den i landet. Vargen är så pass svårjagad att det på den tiden man betraktade den som ohyra ändå hade mycket svårt att få bort den. Det krävdes jaktoetiska metoder så som t.ex. gift för att lyckas.

Nu måste det till en reglerad jakt på varg för att acceptansen för att över huvudet taget ha varg i landet ska ha någon chans att finnas.  

7 kommentarer:

Halvard sa...

På måndag kan vi ju börja använda den nya versionen av 28:an. Då är det ju till Länsstyrelsen anmälan skall ske när någon ulv dräpts i fårahagen.

Sture sa...

Ja detta är ju fantastiskt!! Jag kommer fråga varenda politiker och ställa dom emot väggen, om vilken politik de har angående vargen! och ingen ska tro att jag kommer att välja en enda person som säger något som är positivt om vargen.
Vi har ju chansen att välja dessa herrar!!

Anonym sa...

Mm vargens tillväxt och härjningar är inte roligt att läsa om eller uppleva. Vad är det för vargar som stryker runt husknutarna, har vi fått något svar på detta? Hur går det med DNA-prover som tagits i vinter, vår och sommar i närområdet? Ska vi våga låta barnen gå själva till skolbussen i höst? /Monika

Anders Friborg sa...

Det enda jag vet är att den varg som jag var med och spårade här i Rannebo i vintras var en hane från Loka-reviret.

I övrigt så får man ju inte reda på speciellt mycket.

Anonym sa...

Var på bröllop den gångna helgen och träffade där en man som i sin tur hade träffat en man som sagt att problemet med den varg som härjat i vår närhet löste sig en kväll 23:47...... Om det är sant eller en skröna får vi nog aldrig reda på, men det har varit väldigt lugnt nu ett tag! /PJ

Anders Friborg sa...

Man har ju lite blandade känslor till det hela. Det är ju ynkligt att vi ska behöva bli kriminella för att hålla efter vargen. Vi får hoppas att våra politiker snart fattar vad det innebär att ha varg i bebodda områden. Hörde att det är jaktlag nu som uppmanar jägarna att skjuta några skott då och då på kvällarna i ren sympati med eventuella tjuvjägare...

Ett misstänkt vargspår fotograferades i Valdshult i söndags, så gråben är kanske inte så långt borta.

Halvard sa...

Efter Bengt Anders Johanssons besök på Hallforsen hos Anders och Carina Svensson och hans uttalande om att han kan tänka sig 200 vargar i landet. Han glider uppåt i antal vargar och kommer inte att få min röst i nästa val heller. Annie Lööf har nu sin stora chans att vinna boskapsägarnas och jägarnas röster genom att ta tag i bl.a. denna fråga.