fredag 13 januari 2012

Dramat på Bondarydsgölen

Måndag eftermiddag började lovande med ymnigt snöfall och detta slutade på efternatten. Tisdag morgon vaknade vi upp till fina förutsättningar för en fin jaktdag med nya spår. Rävjakt väntade för jaktkamraterna Tony och Martin och Tonys trogne följeslagare, Svenske Rävmästaren, Kössi.

Undertecknad var med på ett hörn, men anlände inte förrän dramat var över.Ganska snart blev det upptag och räven buktade bra i trakten av Ingelsbo, för att sedan dra sig söderut mot Bondaryd och Båraryd. Martin posterade vid Ingelsbo och Tony följde med drevet mot Båraryd. Efter en knapp timmas drev och då Tony befann sig i Båraryd, fick han på sin GPS se att Kössi befann sig ute på Bondarydsgölen. Tony förstod genast att det var fara å färde för Kössi. Isen var knappt centimetertjock och dessutom låg det ca 5 cm nysnö på den. Martin drog samma slutsats och både körde med högsta fart mot gölen. Tony hade halvannan kilometer till platsen och rusade sedan ner till gölen. Kössi hade då gått igenom isen 30 meter ut från land. Nu var goda råd dyra. Kössi kämpade för att komma upp på isen men kasade gång på gång tillbaka ner i vaken. Tony förstod att Kössi inte skulle klara sig. Han fick tag i en stör, slängde av sig rocken och gick ut på isen. Den brast direkt och även Tony gick genom isen. Med störens hjälp lyckades han slå sönder isen framför sig och kunde simmande ta sig ut till Kössi som hade gett upp. Tony lyckades vända Kössi och kunde simma tillbaka samma väg med hunden framför sig. Med hjälp av sina sista krafter lyckades han få upp Kössi och sig själv på land. I samma ögonblick anlände Martin och de kunde hjälpas åt att ta sig till bilen med Kössi och utrustning. Martin berättar att Kössi var helt stel men gick vingligt för egen kraft till bilen. Tony var så slut att han knappast kunde säga något. Kössi fick följa med in och blev ordentligt frotterad av husse och de stannade inomhus resten av dagen.

Uppskattningsvis låg Kössi i vaken under 10 minuter och Tony var i vattnet minst 5 minuter. Jag frågade Tony vad han tänkte när han fick se Kössi i vaken. Han svarade, ”jag kunde ju inte se honom bli kvar i vaken”. Jag kan förstå Tony, så många äventyr som de har varit med om tillsammans och så många goda drev som Kössi genomfört under sitt snart 9-åriga liv. Så tyckte Tony att han var skyldig honom detta. En insats med livet som insats.

Det är heller inte första gången Kössi blir räddad av Tony. För några år sedan gick han genom isen i ån Radan. Inte fullt lika dramatiskt för Tonys del. Men väl för Kössi, som hade blivit kvar i ån om inte Tony kommit till hans hjälp.

Vid kontakt med Tony ett par dagar efter det dramatiska äventyret berättar han, att det enda han känner så här efteråt är träningsvärk i benen.

Detta kan ju vara ett inlägg i rovdjursdebatten som visar vad en husse är beredd att offra för sin hund.

Nedtecknat av Halvard
Fri Herre

3 kommentarer:

Anders Friborg sa...

En fantastisk historia, och en fantastisk insats av Tony. Man är full av beundran.

Jägarhatten av för en hjälte.

Erik sa...

Sköt min första räv för Kössi, kan tala om att den hunden är värd insatsen.

Anonym sa...

Kent Liljekvist
Tony är en otrolig jägare som är rädd
om sina hundar. Ett före gångs exempel.