lördag 25 september 2010

Älgmöte sedan årsmöte

På tisdag är det så dags för ett nytt årsmöte i Granstorp med flera byars viltvårdsförening (GVVF). Precis som de senaste åren hålls mötet på Skillingaryds skjutbana. Årsmötet startar kl.19:00 och alla är välkomna.

Stengårdshults Ålgskötselområde hade sitt älgmöte i torsdags och jag var där. Det framgick att en ny skötselplan nu påbörjas och den varar sedan i tre år. Den har sin utgångspunkt ur resultaten av spillningsinventering, älgobs och tidigare års avskjutning.

Enligt skötselplanen ska avskjutningen nu ökas de tre år som kommer. För vår del i GVVF innebär det att vi i år får en tilldelning på 10 vuxna och 16 kalvar. Av de vuxna så ska 60% vara hondjur. Kalvarna får tydligen vara av vilket kön som helst.

Älgmötet beslöt även att det i år ska bli en extra veckas jakt på hondjur. De blir därför fredade först efter tre veckor, istället för efter två veckor som tidigare. Detta för att göra det lättare att klara av 60% hondjur i avskjutningen. Det innebär också att bara dubbelkalv kommer vara lovlig under de tre första jaktveckorna.

Vidare så beslöt mötet att spara 0-4 taggarstjurar som innan. Jakttiden i övrigt blir som vanligt.

Inga kommentarer: