Nu ska vi göra ett litet försök att reda ut det här med varför vi skjuter kalvar. Vi tar vårt älgskötselområde som exempel. Vi har bedömt att vi hade 40 vuxna hondjur i älgstam före jakten. De producerade ungefär 26 kalvar. Vi skjuter 13 av dem vilket innebär att 13 kalvar blir kvar. Av dem så är normalt hälften kvigkalvar vilka går in i stammen. Låt oss säga 6 st.
Nästa års beskattningsbara stam innehåller, om vi även har skjutit 6 kvigor under jakten, nu 40 vuxna hondjur av vilka 6 st är fjolingar. Vi har då 34 produktiva kor (40-6=34). Reproduktionen blir då: 34 x 0,75 = 26 kalvar.
Om vi jämför detta med en modell där vi inte skjuter kalvar alls utan skjuter samtliga som vuxna istället. Då går det in 13 kvigkalvar in i stammen. Av de 40 som finns kvar efter jakten är alltså 13 fjolingar. Vi har alltså 27 produktiva kor i stammen (40-13=27). Dessa har då en reproduktion av: 27 x 0,75 = 20 kalvar.
Slutsatsen är att med den modell vi har nu har vi fler produktiva kor i stammen än om vi inte skjuter kalvar. Då är det fler fjolingar som inte ännu är produktiva.
Detta innebär att vi har 6 älgar mer i reproduktion vilka då kan skjutas.
Hängde ni med?
11 kommentarer:
Hur lätt är det att förstå födslar?
Det händer att kalvar föder kalvar redan nästkommande säsong även om det är sällsynt. Att kvigor föder en kalv nästa å är vanligt. Antalet kalvar en ko får är helt beroende av hur lång återhämntningen från tidigare kalvning har varit och hur god tillgången varit på kvalitativt foder. Med andra ord så har det stor betydelse när vi skjuter kalvarna. De kor som blir av med sina kalvar tidigt har större chans att återhämta sig så att de kor som överlever jakten föder större och fler kalvar nästkommande år.
Tack för din kommentar Lars.
Min kalkyl är naturligtvis teoretisk-matermatisk. I verkligheten så spelar många andra faktorer också in. Men i stora drag är det så att ju fler fertila kor vi har ju fler kalvar blir det.
Att fodertillgången spelar en viktig roll i hur många kalvar en ko får borde vara uppenbart. Om vi jämför "gudrunområden" som Växjö, Alvesta och Tingsryd så kan vi se att de har under de senaste 5 åren haft en reproduktion på 0,91 kalvar / ko i snitt. Vi har under samma period haft 0,76.
Jag tror inte helt på den teori du lägger fram om att skjuta bort kalvarna tidigt. Om den stämmer skulle vi sett resultat av det redan från exempelvis Stengårdshult. Men det kan vi inte se.
Jag tror mest på att vi inte har den perfekta födan för älgar just nu. Svaret finns nog i dagens modell för skogsbruk där man utnyttjar minsta pinne i skogen.
Lyssnar man till bönder så håller nog de mig om tesen att tidig avskjutning ger större kalvar. Att utläsa något från avskjutningen i Stengårdshult är väl en alldeles för liten population.
Den 14de januari får vi forskarvärldens svar på frågan.
Jo det blir antagligen större kalvar om kon går utan kalv längre. Men jag tror att det blir ett större problem om vi skjuter kalvarna från början och därmed tar bort de produktiva kornas livförsäkring. Så det tror jag inte är en framkomlig väg.
Lösningen ligger nog i förbättringar i betet snarare plus att medelåldern på hela älgstammen borde höjas ett par tre år. Hur det ska gå till vet jag inte i praktiken. Men i teorin så är det lätt, det är bara att viga två år åt enbart kalvjakt.
Tja Anders jag är inte specielt begåvad i matte men om du sparar 6 kvigkalvar å skjuter 6 kvigor nästa höst är det trolig att det är fjolingar ni skjuter så ni tillför inte 6 fjolingar utan behåller samma 40 kor som ni hadde från början, Sparar du 13 kvigkalvar bör du väl ha 40+13 lika med 53 nästa år eller? Min personliga åsikt är att kalvjakt inte är älgskötsel utan skogspolitik, Hur säker är du på att du har 26 unika kalvar? hur många kalvar är dubbelräknade mellan lagen? Hur många delar ni med angränsande Äso? Rent hypotetiskt kan vi säga ni har 20 egna kalvar, Naturlg dödlighet på ett år ca 4 till 5 älgar som ska ersättas av kalvar kvar blir 16. Hur många vuxna ska ska ni skjuta nästa år? Hur många kalvar kan då skjuta för att behålla samma nivå på älgstammen? Mvh Niclas
Vet inte om du väljer att fatta fel eller inte förstår. Men förutsättningen är att vi har en lika stor vinterstam i båda exemplen.
Vi har självklar inga egna älgar utan älgar rör sig. Tjurar mer än kor. Detta är bara ett exempel för att göra det tydligt. Vi vet inte helt säkert hur många älgar vi har i vårt område, det är en bedömning som görs utifrån spillningsinventering mm.
De hondjur som skjuts är förhoppningsvis oftast fjolingar. Det har du helt rätt i. Men en en och en annan ko som inte har kalv stryker med också.
Antalet kalvarna är den avkastning som stammen tål att beskattas med. Men den naturliga dödligheten ska givetvis räknas bort från den också. Visst så är det.
Om vi låter bli att skjuta kalv så måste vi tillåta oss att ha en större älgstam om vi ska få skjuta lika många älgar årligen. Det inte mig emot, men jag tror inte vi får med oss markägarna på det.
Niclas, jag la till en liten mening i texten där så det ska bli lite tydligare att jag räknat med ungefär samma antal älgar i vinterstam i båda fallen.
En positiv effekt av att skjuta kalv är att betestrycket sänks. Det gillar naturligtvis skogsbolagen också.
Ska jag vara ärlig så förstår jag inte din uträkning Anders, menar du i exempel 2 att du har skjutit väck 13 vuxna hondjur för att få in 13 fjolårårskvigor så att summan 40 ska bli konstant eller? Du får ursäkta om jag inte förstår men jag tro inte jag är ensam om det. Grundtanken måste väl ändå vara att spara så många kalvar som man skall skjuta vuxna nästa år. Niclasa
Ja exakt. Man måste låta lika många kalvar leva som man tänker skjuta vuxna år två. (plus naturligt döda)Annars växer stammen.
Det finns många faktorer att ta hänsyn till när det gäller kalvjakt, finns det ett samband med minskande kalvar å kalvvikter med den kalvjakt vi i dag bedriver i jan o feb? Ja sannolikt då vi dag har i mitt tycke mindre älgbete, en älgko som kanske redan januari aborterat ett foster pga hennes fettreserver endas räcker till det kvarvarande foster blir utsatt för den stress som jakt innebär för henne bör rimligen påverka födelsevikten på kalven eller kanske en abort till, varvid hon går tom. Älgskötsel ur avelsynpunkt är betydlig svårare med selektiv avskjutning av kalvar för att säga näst intill omö. jligt, bör nog göras på fjolingar. Är det politiskt korekt med kalvavskjutning? Ja tycker skogsägare, men vad tycker övriga röstberättigade icke jägare, försök förklara för en jaktmotståndare att du vill skjuta kalvar för dom äter träd, vi jägare är i minoritet vid valurnorna. Är det etiskt försvarbart å skjuta kalv? Älgkor hyser starka moderskänslor. Har personligen varit med om en ko som försvarade sin döda kalv när jag klättrat ner ur tornet. Så kalvjakt är kanske inte så enkelt som mattematisk statistik. Tack Anders för jag fick uppta plats på din blogg med trv egna åsikter om kalvjakt. Mvh Niclas
Förlängningen av jakttiden till att täcka även februari kom antagligen till efter påtryckningar från de stora skogsbolagen. Man vill till varje pris få så mycket älg skjutna som möjligt. Det är inget vad jag vet som jägarna drivit på. Men det är ju fritt att låta bli att jaga.
Det kan vara så att en kompromiss kanske är det bästa trots allt. Jaga färre kalvar och lite fler vuxna. Ska räkna lite på det.
Tack för en bra diskussion. Det är kul om man kan diskutera sådana här frågor på ett civiliserat vis som nu.
//anders
Skicka en kommentar