torsdag 25 december 2014

Älgjakt i Rannebo

Lördagen den 27/12 jagar vi kalv igen i Rannebo.

Samling hos Sven klockan 08:30 som vanligt.

tisdag 2 december 2014

Två kalvjaktlördagar på raken

Nu tar vi ett rejält tag i kalvjakten! På lördag blir det kalvjakt i Ranneboskogarna, då kör vi med hund och hoppas att det i alla fall är lite rimfrost i gräset så vi har lite chans att släppa hunden på rätt älgar. Anders i Öjhult har lovat vara med och jag hoppas vi får med någon hund ytterligare.

Lördagen efter, på Lucia den 13 december, tänkte jag att vi ska gå man ur huse och bli så många så vi kan köra med folkadrev. Det vore roligt och effektivt. Vi har ju två kalvar kvar att skjuta och det borde vi lyckas med. Bella drev över en ko med dubbelkalvar till oss i söndags från Öjhult, så det finns bevisligen kalvar kvar i skogen. Hoppas ni ställer upp...Välkomna!

måndag 17 november 2014

Gemensamjakten inställd.

Vi har beslutat att ställa in årets gemensamma älgjakt i Viltvårdsområdet.

Det är svårt att få engagemang kring detta just nu, så vi säger att vi gör en gemensam rävjakt istället lite längre fram. Återkommer med information om det.

lördag 15 november 2014

Kvigan föll ihop och dog!


Idag var jag med om den märkligaste jakten någonsin. Vi fick upp en älg på Broberget och de gick rätt tidigt förbi Arne som hade tagit pass där uppe. Arne rapporterade på radion att hunden fått upp den lilla kvigan han sett tidigare. Drevet fortsatte söderut utmed Broberget precis som vanligt. Det gick in på Ekhult och kom sedan tillbaka in på vår sida. På gränsen mot Hällsjöberget fick Marcus se dem i gångstånd förbi tornet där han satt. Vi lät dem gå naturligtvis. De fortsatte söder om Bungebogölen och stannade i ståndskall strax norr om Jannes väg, den som går in mot Ekhult.

Eftersom det var fel älg ville vi gärna få loss hunden. Anders och Arne försökte söderifrån stöta igång dem. Det lyckades och de gick tillbaka norr ut. Öster om Bungebogölen gick de in över gränsen. Dit hade Marcus tagit sig och väntade för att schyssta på ordentligt. Det fick han också chansen att göra, vilket ni kan se på videon nedan.



Bella vill naturligtvis inte släppa utan de fortsatte och Marcus hängde på. Så här beskriver han händelsen:

"Jag försöker fånga Bellas uppmärksamhet utan framgång. Precis när jag slutar filma ser jag att älgen vinglar till, jag hör också hur den hyperventilerar. Hunden tystnar och jag börjar filma igen och går fram."

Älgen ramlar ihop och dör framför ögonen på Marcus. Ni kan på filmen nedan höra när han ropar på mig i radion. Jag tror inte mina öron. Tror att han skojar med oss. På vägen dit hann man fundera en del, kunde kvigan vara påskjuten av något annat jaktlag, eller hade den blivit påkörd kanske? Inget av dessa alternativ verkade stämma. Kvigan var mycket liten. Jag bedömer att den säkert inte har en slaktvikt på över 50 kg. den hade långa ben men en mycket kort kropp. Höftbenens knutor syntes tydligt och lårmusklerna var otroligt klena. Den var uppenbarligen sjuk. Troligen dog den av hjärtsvikt. Det här var den konstigast jakt jag varit med om.

Johan och Gustaf Kvarnvik kom också till platsen och tittade på den. Jag ville ha någon utomstående som vittne, för det låter ju helt otroligt det hela.



söndag 9 november 2014

Nytt försök på lördag 15/11

Vi har ju två kalvar kvar så det blir ett nytt försök på lördag.

Samling 08:00 i Rannebo som vanligt.

Mycket älg men ingen kalv

Tyvärr fick vi inte upp något skjutbart. Ett hondjur sågs på Svens plantering innan byn i Rannebo när vi samlades. Det lät vi vara. På Trolleberget fick vi upp ett ensamt hondjur som efter att ha hälsat på hos Janne Sköld i Hyltan till slut gick över Valån. I Bungebo fick vi upp dagen tredje observerade ensamma älg, vi tror att även denna var en kviga. Den simmade till slut över Trollsjön och hunden blev kvar skällandes.

Under tiden detta hände kom en 10-taggars tjur smygande förbi Nisse som satt i ett torn på mossen norr om Bungebo, Tennekullamossen. Inte dåligt.

När vi försökte få fatt i hunden i Ekhult så fick hon på nytt upp älg och struntade blankt i oss. Det ekipaget gick norr ut och Anders Norberg lyckade fånga in hunden när de var nästan ända uppe på Näsavägen. Även den älgen var ett ensamt hondjur.

Inte en enda ko med kalv blev observerad, typiskt...

fredag 31 oktober 2014

Kalvjakt

På lördag den 8 november jagar vi kalv i Rannebo. Samling klockan 08:00.

måndag 20 oktober 2014

Slakt på fredag

På fredag kommer vi att stycka upp de två älgar som nu hänger och dinglar i vårt kylrum. Vi startar klocka 14:00. De som har möjlighet att vara med är välkomna att hjälpa till. Vi beräknar att ha kött klart för avhämtning ungefär 17:00.


lördag 18 oktober 2014

Uppdaterat bildarkiv

Jag har lagt in lite nya bilder från årets jakt i bildarkivet nu.

torsdag 16 oktober 2014

Tre lyckade jaktdagar i Rannebo



Älgjaktsvecka slutade precis som den började med en knall på mossen öster om Bungebogölen. Denna gången var skytten Anders Norberg och älgen var en 4,5 årig tjur med sex taggar på huvudet som hade en slaktvikt på 194 kg. Dessa tre dagar har varit jättefina trots lite småregn. Det är riktigt roligt att vara jaktledare i det här jaktlaget för allt funkar mycket bra.

Vi samlades som vanligt på gårdsplanen hos Sven och Stefan 07:30 torsdag morgon. Efter den vanliga hälsningsproceduren och genomgång av jaktinstruktion beslöt vi att börja med Bungebosåtet. Sven hade ju sett ett par tjurar där inne under veckan och vi tyckte att det var lika bra att kolla upp dem. Och visst var där älg, dock inga tjurar. Det dröjde inte länge innan den härliga studsarknallen hördes som musik över Ranneboskogen. Det var Carl-Johan Jonsson som sköt och en fin kviga som föll direkt i skottet. Hon var 1,5 år och hade en slaktvikt på 110 kr. Utöver det så noterades ytterligare två kvigor samt en ko med kalv i såtet. När vi hade genomgången så sa jag att det vore bra att ta den där kvigan så snart det gick eftersom det bara är en vecka ko med enkelkalv är fredad i år, det är därför bra om hondjuren skjuts första veckan. Precis så hände ju också så jag har inget att klaga på.

Efter att den älgen tagits omhand så gav vi oss på Trolleberget. Där fanns också älg, en ko med kalv och en ensam kviga vilken kom travande förbi mig på mitt pass. Det är alltid kul att se älg och detta var inte någon liten kviga utan en ko som inte hade någon kalv med sig. Efter detta valde vi att släppa Jacobssons unghund på Tången. Han sökte igenom såtet men lyckades inte hitta något. Efter det blev det Mangleberget och även det var resultatlöst. Innan vi gav oss på flåningsarbete så drev vi igenom Hägnesåtet som börjar vid gränsen mot Lasse i Hyltan och går bakom svennaladugård ner till Vallsjön. Inga älgar dök upp och vi gav upp för dagen.

Andra dagen kom och vi gav oss över till Valebo. Vi började som brukligt med det södra såtet. En kviga kom rätt på mig där jag stod men vände tvärt när den fick vind av mig. Den gick vidare och sågs av ytterligare två skyttar. Dessutom noterades en oidentifierad vuxen av två skyttar på detta såt. Vi fortsatte med det norra såtet. Här träffade vi inte på några älgar trots att det är fina älgmarker.

Vi flyttade över till Rannebo igen eftersom Monika sett en tjur komma från öster och trava över gärdet i Rannebo. Den lyckades vi inte få fram men däremot observerades en ko med kalv av kvigskytten Calle. Vi bröt och flyttade över till Hestra, men först blev det härlig ärtsoppa med ostkaka allt tillagat förträffligt av min svärmor Ann-Carin. Roger och Monika ställde upp men lunchlokal och service, ett stort tack till samtliga. Proppmätta gav vi oss av för samling vid Hestra ladugård för fördelning av pass och uppläggning av attackplan. Tjurar hade observerats där tidigare och vi beslöt kolla upp saken. Någon tjur såg vi inte till men väl en ko med kalv. Vi valde efter det att köra igenom det södra Gunnilstorpsåtet men där fann vi inga älgar och vi gav upp för dagen.

Sista dagen började med något kallare väder och småregn. Det är bara att bita ihop. Vi samlade i Hestra vid Håkans ladugård. Älgjaktens yngste jägare Axel var med på morgonsamlingen med egen bössa och allt. Det norra av de båda Hestrasåten kördes igenom och även här var det älg. En ko med kalv kom ut på mossen som gränsar till både Ingarp och Gunnilstorp. Den hade sällskap av en pinntjur. Hundra meter söder om dessa kom ytterligare en pinnatjur förbi Lennart Jacobsson. Dessa var de första tjurar vi sett under årets jakt.

Efter det beslöt vi testa en ny variant på såt vid Gunnilstorpagärde. Drevet startade på gärdet och gick åt väster. Vi passade från Saras via Stures stora hygge över till det första tornet på Näsavägen och vidare in på den skogsvägen som går in vid det tornet och går ned mot bäcken som gränsar mot Granstorp. Det var helt rätt att göra så och jag ska märka ut passen där så vi gör på samma vis i fortsättningen. Där var dock inga älgar.

 
Nu blev det transport hem till Rannebo och lite lunchrast. Nu beslöt vi köra om Bungebosåtet. Det är stort och innehåller ofta älg. Jack fick nu en chans att vara med och jaga älg. Det lyckades han med och fick nästan omgående igång en ko med kalv uppe vid milabotten. En tjur kom in från Ekhultahållet tillsammans med en ko med kalv. Anders Norberg blev säkert lite förvånad när de dök upp på mossen från fel håll. Han blev dock inte med förvånad än han hann skjuta den sextaggade tjuren. Första älgjaktsveckan avslutades därmed på ett storstilat vis på nästan exakt samma plats där den börjat. Ett stort tack till alla som var med och gjorde detta till en mycket trevlig älgjakt.

På lördag 08:00 samlas vi igen i Rannebo och försöker ta de två kalvar som är kvar på tilldelningen. Då är även enkelkalv lovlig. Väl mött i skogarna!

söndag 12 oktober 2014

Skyddsjakt på kronvilt

Precis som det senaste åren har vi under älgjaktstiden även tillstånd att skjuta kronvilt. Rapportering mm. är precis som tidigare.

onsdag 24 september 2014

Påkörd ko i Granstorp

 
Våra jaktkamrater i Granstorp spårade idag på morgonen upp denna ko som observerats sent igår kväll. Den har med all sannolikhet blivit påkörd. Någon olycka finns dock inte rapporterad, det är därför något av ett mysterium.

I vilket fall som helst så var det mycket bra att ni tog er an uppgiften att spåra upp älgen. Nu påträffades den i och för sig död, men det visste ni ju inte när ni satte igång. 

tisdag 23 september 2014

Hemma från årsmötet

Då var mitt andra årsmöte som ordförande klart. Lite stormigare än det första. Men jag tycker att besluten som togs blev de rätta. Styrelsen satt kvar i sin helhet och jaktledarna valdes om.

Vi beslöt att våra regler för jakten skulle vara samma som de är i älgskötselområdet. Alltså freda 0-4 taggar, freda enkelkalven under den första jaktveckan, kvotering mellan hondjur och tjurar, vuxna lovliga t.o.m. 31/12 och kalvar t.o.m. 28/2, vuxna älgar får bytas mot kalv.

Vi diskuterade även kalvjakten efter nyår och bestämde att det är upp till respektive jaktlag om de jagar eller ej. Men om det är en sträng vinter så kan det vara rätt att låta bli för att inte stressa korna i onödan.

Det hettade till lite när älgarna skulle fördelas. Vi var inte helt överens om beräkningen. Men årsmötet kom efter en debatt i alla fall fram till fördelningen mellan jaktlagen som innebär följande exakta tilldelning för året:

Rannebo: 1 tjur, 1 hondjur och 2 kalvar
Tranhult: 1 tjur och 2 kalvar
Öjhult: 1 hondjur och 2 kalvar
Granstorp: 1 vuxen (valfri) och 2 kalvar

Beträffande felskjutningar så beslöt årsmötet att styrelsen har rätt göra avdrag på  nästkommande års tilldelning för jaktlag som medvetet skjuter fel älg. Det räknas som medvetet om en tjur har större horn än 10 cm mätt från spets till rosenkrans om man inte får skjuta en tjur vill säga.

Vi beslöt att genomföra en gemensamjakt som vanligt. I år blir det den 22 november med samling i Granstorp klockan 07:30. Vi ska stämma av mellan jaktledarna vad vi har att skjuta och på vilka marker vi ska jaga.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt att ta beslut som alla håller med om, men jag tror att det blev rätt. Det står alltid fritt för den som inte vill skjuta att låta bli. Eftersom vi i älgskötselområdet eftersträvar att könskvoteringen ska bli 50% så rekommenderar äsot att de som har valfri vuxen älg skjuter en tjur. Då jämnar vi ut lite eftersom det annars haltar mellan åren. Det kan vara något att tänka på för Granstorp. Det glömde jag ta upp på årsmötet.

Det är i vilket fall som helst trevligt att träffas och jag hoppas att vi kommer få en trevlig älgjakt även detta år. Vi ses i skogarna...

fredag 12 september 2014

Årsmöte i Viltvårdsområdet

Granstorps Viltvårdsområde kallar till årsmöte 

Tid: Tisdag den 23/9 klockan 19:00
Plast: Åsenhöga församlingshem

Välkommen!

onsdag 3 september 2014

Årsmöte i Åsenhöga ÄSO

På måndag den 8 september klockan 19:00 i Åsenhöga Församlingshem är det årsmöte för Åsenhöga Älgskötselområde.

Välkomna!

torsdag 26 juni 2014

Dovhjort i Granstorp


Per-Johan fotograferade denna dovhort bakom maskinhallen i Granstorp igår. Jag vet inte om att någon sett dovvilt i vårt område tidigare, om någon har gjort det så skriv gärna en kommentar om det här på bloggen.

onsdag 28 maj 2014

Hönstjuven funnen

Vi besökte grytet på Hjortåsen ikväll och där var mycket riktigt rävarna. Vi såg dem slinka in i det klippiga grytet. Där vågar man inte släppa in en grythund.

Nu flyttar tiken säkert valparna när hon kommer tillbaka. Vi får väl se vart de tar vägen. Utanför grytet låg ett helt avgnagt ben efter ett vuxet rådjur. Inte illa att räven lyckas ta ett vuxet rådjur! Dessutom låg svarta fjädrar från vår tupp.

De är luriga de där rävarna....

onsdag 21 maj 2014

Hönstjuv i farten

Två hönor och en tupp har blivit mot sin vilja bortförda från Rannebo Västergård. Alla indicier tyder på detta. Vi har säkrat spår efter den huvudmisstänkte, en rödlätt liten smidig och knipslug filur. Den lille uslingen ska förhoppningsvis snart åka fast, vi har satt in samtliga spaningsresurser för att finna hiet där hon håller till med sina små kumpaner.

Jag har kollat upp alla gryt jag känner till men tyvärr så har vi varit alldeles för dåliga på rävjakt här på senare år och jag själv har mycket att lära. Jag ska göra en rejäl insats och ta reda på var gryten är. Om någon känner till några gryt i Rannebo så får ni gärna tipsa mig - så vi får fast förövaren...

torsdag 8 maj 2014

Samråd i Älgskötselområdet

Måndagen den 26 maj kl.19:00 i Åsenhöga församlingshem är det samråd för Åsenhöga Älgskötselområde.

Det kommer bl.a. att diskuteras om:

- Resultatet från jakten
- Spillningsinventeringen
- Den uppdaterade förvaltningsplanen
- Betningsskador

Samtliga markägare och jägare som jagar inom ÄSO:t är välkomna!

Säg gärna till markägare som inte jagar så att de också har möjlighet att vara med och tycka till om vår älgstam.

tisdag 6 maj 2014

Rapport från Skedhult

Är hemma efter mitt första styrelsemöte i Skedhult med Jägareförbundet i länet. Allt är nytt för mig utom ämnet allt kretsar kring - jakt. När man är helt ny som jag så anser jag i alla fall att det kan vara klokt att hålla en låg profil och lyssna in hur saker och ting fungerar, och det rådet följde jag även denna gång. Det är alltid spännande att träffa nya människor och speciellt personer som är engagerade och kunniga. Sådana finns verkligen inom Jägareförbundet.

Vi har stora utmaningar i förbundet inför framtiden och vi hoppas att allt fler jägare ska sluta upp bakom oss nu när vårt stora intresse hotas från det urbana samhällets allt större distans från landsbygdens villkor.
Själv fick jag denna kväll uppdraget att vara med i gruppen som jobbar med rovdjursfrågor och det passade mig mycket bra just nu. Rovdjursfrågorna är viktiga och avgörande för våra förutsättningar för jakt i framtiden. Jag ska göra mitt bästa.

Avslutningsvis kan jag säga att det var en tuff dag med ett intressant innehåll. Det ska bli trevligt att fortsätta jobba med jägarfrågor....

måndag 28 april 2014

Eftersöksutbildning den 17 maj

Välkommen till eftersöksutbildning med Gnosjö Jaktvårdskrets.

Tid:   Lördagen den 17 maj med start 07:30
Plats:   Kulltorp
Kostnad:  Inget

Bengt Eriksson instruerar. Vi beräknar vara klara framåt lunch. Ta med dig fika.

Anmälan senast 11 maj till: Fredrik Elmersson: 070-3483004  fredrik.elmersson@lela.se

Ta med dig din hund och var med! 

Alla som är medlemmar är välkomna och är du inte medlem så går det lätt att ordna det.

måndag 10 mars 2014

Tre rävar strök med på kretsens rävjakt

Rävtiken vägde 4,65 kg, Gustaf Kvarnvik håller i vågen. Foto: Egon Svensson

Det blev en fin jaktdag i lördags då Gnosjö Jaktvårdskrets arrangerade rävjakt i trakterna kring Granstorp. Ett gäng samlades vid Åsenhöga kyrka på morgonen och ett annat i Granstorp. Skulle tippa att vi total var 50-60 jägare som slöt upp denna härliga vårdag, för det får man nästan säga. Solen sken om fåglarna kvittrade.

Totalt fick tre rävar släppa till livet denna dag, samtliga gick i gryt. Två i den delen som Åsenhögagänget jagade på och en i Tranhult längst upp i norr.

Hundarna hade inte speciellt svårt att få tag i räv, så det är nog inte ont om dem.

Tack för en fin dag alla som var med.

fredag 7 mars 2014

Rävjakt i morgon


I morgon lördag arrangerar viltvårdsområdet tillsammans med Gnosjö Jaktvårdskrets en rävjakt i området.

Samling 07:30 vid Åkes maskinhall i Granstorp.

Minst 5 hundar finns att tillgå, plus grythundar. Så det blir liv och rörelse i skogarna kring Granstorp.

Endast hagelvapen får användas av passkyttar.

Alla som jagar i viltvårdsområdet plus kretsens medlemmar är välkomna att delta.

måndag 3 mars 2014

fredag 28 februari 2014

Kan man lita på jägare?

Foto: Kenneth Johansson


Här är en bild på vargen som rev får i Ålaryd i somras. Efter att den hade varit i farten så hörde jag från flera "säkra källor" att den hade skjutits. Det anmäldes till och med att det hörts skott i närheten. Nu är det tydligen vanligt att vargvärnare gör så för att skapa extra polisbevakning och uppståndelse, men nu var även jägare övertygade att så var fallet.

Nu är det bekräftat att så inte var fallet. Den varg som säkrats spår av nu i februari här i området är nämligen samma varg. Det är en hane från Djurskog, på gränsen mellan Värmland och Norge.

Brev till redaktionen




Vår vän Egon har sänt mig detta brev för publikation här på vår blogg:

Hej Anders!

Har inte tillräcklig kunskap om din blogg, men vill ändå förmedla ett tack till Åke i Granstorp för en utomordentligt trevlig jaktdag som avslutning på harjaken för denna säsongen.
Vi förpassades mot det som Åke kallade Torpet med Hamiltonarn Jack på morgonen, det tog en stund så det blev kaffedags där, under kaffepausen hör vi några väckskall, sedan var det musik i skogen.
Denna musiken höll på i två timmar och tjugo minuter "en fröjd för örat", så är det också en bonus när Åke får se den vite fara förbi, som vi andra får höra på radion.
Efter avslutad jaktsäsong så var det mycket nostalgi, som troligen blir bättre och bättre för varje gång den berättas, även Jack fick lyssna på detta som kan ses på bilden.

Ett tack till Åke för en trevlig avslutning på Harjakt-året.

Med vänlig hälsning
Egon Svensson

söndag 23 februari 2014

Stark avslutning för Trollsebolaget

Dagens skytt - Johan Andersson.
 
Det skulle gå till den allra sista helgen innan det small i Trollsebo denna älgjaktssäsong. Vi har ju kört med samjakt mellan Rannebo och Trollsebo denna vinter för att förbättra kalvjakten och till slut gav det utdelning. Vi sköt ju vår kalv i lördags och idag föll Trollsebos. Johans hund Selma tog upp vid Näsavägen nästan ända uppe vid Krikaledet. Det bar av in mot Trollsebo. Väl inne på andra sidan bäcken blev det ett ståndskall och Johan lyckades skjuta kalven. Det var en mager tjurkalv som visade sig väga 52 kilo.

Grattis Johan, det var bra skjutit! Man måste ta de tillfällen som ges. Nu blir det ingen mer älgjakt denna säsong, vår kvot är slut och jakttiden går ut i veckan. Tack för den här säsongen.

Det var ingen bamseälg detta heller, 52 kilo.

måndag 17 februari 2014

Vill skjuta hela kalvgenerationen - Jakt & Jägare

Vill skjuta hela kalvgenerationen - Jakt & Jägare


Det är tydligen låga kalvvikter även i Kronobergs län. Riktigt så här har tydligen inte Elias sagt men han menade att de väldigt små kalvar som nu fötts bör tas bort.

söndag 16 februari 2014

Kalv skjuten i Rannebo av undertecknad


Det var inte precis något drömväder som mötte en Rannebojägare denna morgon. Blötsnö kom ned på tvären i blåsten. I detta väder är det bara riktigt inbitna jägare som går ut. Jag hade talat med Sture tidigare men han hade inte möjlighet att vara med så jag tänkte att jag försöker väl spåra lite och se om man hittar något intressant. Eftersom det nu bara är jakttid en vecka till tog jag studsaren med mig utifall man skulle ha en vansinnig tur.

Det såg inte ut att lyckas. Jag gick långa rundor utan att se ett enda färskt slag. På grund av snöandet så var det heller inte lätt att bedöma hur färska eventuella slag var. Man hade det mesta emot sig med andra ord.

På gränsen mellan vårat och Svens kom jag vi 13-tiden i alla fall på något som var ko med kalv. Hur gammalt var inte lätt att säga, men det var definitivt inte äldre än från samma natt. Jag visste att Robban var ute också med sin hund så jag tog en chansning och skickade ett sms. Jo han kunde komma.

Till en början såg det ut som om det inte var någon älg i närheten. Det blåste rätt kraftig sydlig vind och jag tror att hunden hade svårt att få vittring. Men rätt som det var satte skallet igång nästan vid milabotten. Det blev ett ståndsskall direkt och vi drog oss norr ut för att komma i rätt vind. Vi han dock inte dit innan det gick loss bort mot Trolleberget. Uppe på berget blev det ett nytt ståndskall. Vi följde efter.

Det drog sig sedan i riktning mot Lilla Näs. Gick över mossen nere vid Trolleviken och upp i kanten av tallplanteringen. Där stannade det på nytt. Jag ökade takten för att utmed vägen komma runt och genskjuta dem. När jag var precis där vägen går ned mot Lilla Näs hettade det till. De var nu bara 50 meter från mig. Jag såg något skymta till mellan de klena träden och rätt som det var kom hunden springande mot mig på vägen. Efter kom en liten kalv. Den tvärstannade 20 meter från mig och i en enda rörelse satte jag studsaren mot axeln, fick in bogen i kikaren och lät skottet gå. Jag såg tydligt träffen i bogen och visste direkt att det tog bra. Kalven kastade runt och drog iväg nedåt vägen. Redan efter 25 meter stöp den och blev liggande. Den jagar ingen mer hund den. Kon hade släpp kalven och drog själv vidare mot Mangleberget. Jag såg aldrig kon men väl slagen efter den där den gått över vägen.

Den skjutna kalven var en kvigkalv på ynka 40 kilo. Jag tror inte jag sett någon mindre. Ska man skjuta någon kalv över huvudet taget så var ju det här precis rätt kalv att skjuta. Den hade varit efter sig i utvecklingen hela sitt liv om den fått leva och ingen bra avelsko.

Jag är rätt säker på att det var samma kalv som vi såg förra helgen. Den som kom från Ulvestorp. Jag tror också att det är samma som Halvard har sett i Södra Valdshult. Det kan ha varit den kalv jag fotograferade den 29 september på samma plats som upptaget skedde. http://rannebo.blogspot.se/2013/09/atta-algar-pa-nagra-minuter.html

Jag borde kanske låtit bli att skjuta den så här på "egenhand" men jag bedömde att det var rätt att ta bort den. Ni får förlåta mig ni andra i jaktlaget som inte fick chansen denna dag. Vi har bestämt att köra en jakt till nu tillsammans med Trollsebo. De har ju en kalv kvar, så skjuts någon är det givetvis deras. Det blir på söndag med samling hos Olle i Mjöhult kl.08:00. Vi kommer att tända upp en brasa för korvgrillning efter jakten vid Dannes jaktkoja. Välkomna att vara med ni som kan och har lust. 

tisdag 11 februari 2014

Rannebovargen fortfarande i farten


Vargen som jag var med och spårade här i Rannebo för ett år sedan härjar fortfarande runt i södra Sverige. Nu har den identifierats i norra Skåne. Så här skriver Jaktjournalen om den:

"Spillningen utanför Vittsjö kommer från en hane från Loka 2-reviret i norra Örebro län, troligen född 2010 eller 2011. Grimsö forskningsstation har identifierat samma individ vid fyra tidigare tillfällen, vid spillningsprover från Jönköpings län i januari-februari 2013"



Vi gratulerar Sture idag!


Vår jaktkamrat Sture Nordén fyller idag 50 år. Det är vansinnigt vad gamla vi börjar bli, vi är ju snart medelålders! Sture har varit en av de flitigaste jägarna i Rannebo under många år nu och det är alltid trevligt att jaga tillsammans med dig. Jag vet att du var med 2006 och jagade, men du kanske var med tidigare också.

Många roliga och spännande stunder har det blivit tillsammans i alla fall sedan dess och Rannebo Älgjaktslag önskar dig en riktigt fin födelsedag!


söndag 9 februari 2014

Ständig kontakt med älg

Det blev en fantastisk älgjaktsdag som de flesta i jaktlagen missade. Vi var bara fyra jägare som mötte upp denna okristliga tid på morgonen. Lite stänk av blötsnö föll över oss när vi gjorde upp taktiken på Svens gårdsplan i Rannebo. Bungebo kändes som ett hyggligt säkert kort för en start på dagen. Vi hade nämligen inga precis färska spår att gå på. Jag tog pass i Valters torn, ett klassiskt pass där många älgar fått bita i gräset under de år som gått. Anders tog pass i tornet på gränsen till Hellsjöberget och Arne satte vi på Broberget, som vanligt. Danne gick in med Selma vid Floen.

Rätt snart visade sig mitt pass vara precis så säkert som det brukar. Selma kom med en kviga före sig och på hagelavstånd stannade kvigan i höljd med tornet. I ett par tre minuter stod hon där och spejade och såg aldrig mig. Kul att titta på dem men det hade varit ännu bättre om det varit en kalv med. Selma drev vidare över vägen och bort till  Hägnebäcken, där släppte hon och återvände. Bra jobbat.

På sin väg tillbaka till Milabotten lyckades Selma få upp ett nytt spår. Det bar av upp på Mangleberget och vidare till Hjortåsen, där blev det ståndskall. Vi ställde ut oss runt omkring Hjortåsen och Danne smög sig in på ståndskallet. Det visade sig vara en tjur. Bara att lyfta på jägarhatten.

Nu gav vi oss på kon med kalven från igår. Danne startade vid Rannebosåg och gick söderut. Men redan innan dess hade vi kontakt. Det var Anders som gick över bron över Hängnebäcken och märkte då att två älgar som höll till i planteringen drog iväg mot sydväst. Han fortsatte söder ut utmed Hängnegölen för att inte störa dem mer. Jag själv tog mig ned till bäcken innanför Svennalycka när jag hörde vad som observerats. Men det kom att ta tid innan drevet ko igång. Inte för än Danne var ända nere vid Anders satte det fart. Det gick iväg mot Torpagölen, och tvärt emot vad jag trodde så vände det tillbaka mot norr igen. Anders och Danne trodde inte att det var några älgar före eftersom det inte hördes ett enda skall från Selma. De stod därför inte helt beredda när älgarna dök upp vid torvladan. På 50 meters håll överraskades de av ett ståndskall. De fick aldrig någon skottchans utan älgarna försvann över gränsen in på Lasses.

Nu var enda chansen att de skulle välja att gå åt öster, där stod ju jag. Det gjorde de faktiskt och de följde bäcken och var som närmast 200 meter från mig. De valde dock att gå över ända borta vid Bungebogölen och där stod jag naturligtvis inte. Jag följde med dem mot öster men hann inte dit innan de gått förbi gölen på norra sida. Därefter fortsatte de in mot Hellsjöberget och denna jaktdag var över. Fyra älgar hade vi då haft kontakt med och två hade vi kunnat skjuta, lätt! Så kan det gå, men en härlig jaktdag har vi haft.

lördag 8 februari 2014

Spaning inför morgondagen

Har varit ute och spanat älg idag inför morgondagens kalvjakt. På trollsebovägen fann jag spår efter ko med kalv, dock någon dag gammalt. I Valebo hade jag mer tur. En hund hade ställt älg inne på Lasses. Jag var vid torvladan i Valebo. Det var ungefär 400 meter från där jag stod på gränsen. Efter ett tag så gick det loss och precis som jag hade misstänkt gick det mot mig. Jag fick flytta med lite mot Hängnegölen, men rätt som det var så blev skallet tydligt och man förstod direkt att det skulle hetta till. Efter bara någon minut fick jag se dem. Det var en ko med kalv som kom rakt mot mig. När de var tio meter från mig tog jag ett steg framåt och blev genast upptäckt. Älgarna tvärstannade och glodde rakt på mig . Hunden som var en jämte med reflexväst kom ikapp dem.

Ett par minuter stod de still och det var inte förrän jag tog ett steg till som de rusade iväg åt sida. Jag hade en hur bra skottchans som helst, men jag vill ju inte skjuta för okända hundar så jag lät bli. Fin upplevelse var det i alla fall. Hunden följde dem upp till Valån och det verkar som om den släppte där. Kanske kan vi hitta dem igen i morgon, vem vet. Då kommer jag inte vila på hanen...

söndag 2 februari 2014

Vilken dag!

Idag har varit en sån där dag som man kommer minnas länge,jag och Åke har kämpat i motvind med harjakten under en längre tid med vad vi trott ont om hare och för dålig hund,men Åke och janne rörmokare hade under torsdagen och även fredagen haft hare på benen och även lyckats skjuta en varje dag så vi beslöt att lägga upp en plan som Sickan säger,sagt och gjort så var jag på plats i tid för en gångs skull så tidigt så att ja fick hämta Åke ifrån frukostbordet,innan jag hämtade honom så hade jag kollat av vägarna och hittat ett avhopp som såg lovande ut så Åke fick passa vid Alen och jag släppte stövaren vid avhoppet,2 min senare for haren ut bakom min bil med Finskan ylande i falsett efter i fullt ös söderut ifrån Åke och emot byn,efter en stunds letande så fick hunden fart på haren och jag hade lyckan att tillslut stå på rätt pass,allt gick väl och både jag Åke och finskan var nöjda,vi åkte vidare mot andra delar av marken och vi såg då ett färskt älgslag så jag ringde efter Robban som överlycklig kom för att träna gråhundsvalpen,jag och Åke passade utan hagelbössan men älgen valde Voxtorp istället för 2 skjutglada harjägare,vi spårade vidare och rätt som det är ropar Åke att jag ska infinna mig vid Hästlidlyckan omedelbart med harhunden,väl på plats så smids nya planer vid avhoppet,Åke postar vid alen och jag stannar där hunden släpps,ett par minuter senare skriker hunden i och haren är på bena,denna valde att gå norrut,jag uppmärksammar ett par älgspår medans ja går mot drevet,rätt som det är hör ja en kanonad som inte går av för Hackor,tar bilen och kör mot Åke för att där se en moloken Åke med nya skott i bössan,skottplatsundersökning och påvisning av hund,fullt drev så vi tar pass och haren kommer till Åke igen som saluterar sin vana trogen men haren går undan,men det visade sig att haren fått nog och jag får tag i hunden och haren inte långt därifrån,otroligt lyckat så vi sätter oss och dricker kaffe och får sällskap av Janne i kulltorp Erik E och robban,ganska nöjda över dagen så kom jag ihåg älgslagen jag sett,ett par minuter senare var jag och robban vid slagen KO å KALV,robert släppte den äldre och rutinerade Aina som tog igång ekipaget,tyvärr var det bara jag och Robban kvar och jag utan älgstudsare men har man duktigt folk med på markerna så räcker det långt,efter ett flertal skottchanser med ko och hund i vägen så lyckades till slut robban få kalven inom håll och avsluta jakten,imponerande hundarbete under några timmar och Robban kan sin sak,problemet var väl att jag åkt hem så han fick dra ut den till väg själv och sen kom Åke med traktorn och hjälpte honom,Allt som allt en dag ingen av oss kommer glömma! Lika säkert som Amen i kyrkan Mvh Anders Karlsson

torsdag 30 januari 2014

Älg störtdök åtta meter



Roger tipsade mig om den här filmen.

torsdag 23 januari 2014

Endast tjuvjakt återstår


Nu har bevarandeorganisationerna även lyckats att överklaga beslutet av Naturvårdsverket att delegera skyddsjaktsbesluten till länsstyrelserna. Nu är således allt i domstol. Det är ju ofattbart att man inte accepterar riksdagsbeslut utan tillämpar denna juridiska terrorism.

Jag är rätt övertygad om att förtroende för systemet är slut nu bland många jägare och att det kommer bli illegal jakt som nu kommer att reglera vargstammen. Antagligen går stammen mot ett likadant öde som den finska. Det är dystert för det är inte bra att illegala nätverk etableras.

lördag 18 januari 2014

Så här passar du en hare!


Jaktlyckan stod oss bi idag och en hare föll för Simons bössa. Här visar han hur man smidigast passar haren.

Tack för en härlig jaktdag!

fredag 17 januari 2014

Kunskapen kom till Stengårdshult


Mötet om klövviltsfoder i Stengårdshult blev en stor succé och Lars Dittmer och arrangerande LRF-föreningar har all anledning att känna sig nöjda. Det var en proppfull församlingshemssal vi steg in i några minuter före arton denna vinterkväll. Eftersom det var mörkt fick vi denna dag inte se den vidunderliga utsikten från Stengårdshult. Jag kan inte låta bli att kommentera den varje gång jag varit där, men så är det.

Det var inte för utsikten vi var där jag och Sture utan för att lyssna till två av landets kunnigaste personer angående klövvilt och deras foder. Lars Edenius började och han är en typisk forskare som forskar i viltekologi vid SLU i Umeå. Det är han som gör och sammanfattar studier om vad älgar mm. äter och hur det påverkar naturen. Hans föredrag efterföljdes av Mattias Svensson från Sydved som berättade om hur man i praktiken jobbar med skördare för att gynna viltet. Fredrik Widemo från Jägareförbundet tog vid och han har ju en mycket bred kunskap om allt som rör jakt, biologi och ekologi. Han förevisade med hjälp av material från Jägareförbundet och det brukar oftast vara väl genomarbetat, så även denna kväll.

Nu har jag ännu inte fått materialet på mejlen och det är svårt att memorera alltsammans men om man ska sammanfatta det i mycket korta ordalag så kan man säga att forskningen visar att god tillgång av foder minskar betningsskadorna. Man bör därför inte gallra hårt i planteringarna innan de vuxit förbi betningshöjden. De visade också hur mycket skogen har förändrats under senare del av 1900-talet. Förr vi hade mycket mer varierande skog och inte den monokultur vi har idag. Idag drivs skogsbruket mycket hårdare.

Fredrik Widemo visade också via diagram att den totala tillgängliga fodermängden skogen påverkar vilken nivå på betningsskador vi får klart mer än vilken älgtäthet markerna har. Det blev tydligt att det är viktigt att man ser till att skapa älgfoder i sina skogar och inte bara tror att det hjälper att skjuta så mycket älg som möjligt. En liten passning till våra älgförvaltningsgrupper.  

När jag har fått materialet från föreläsningarna så återkommer jag med lite diagram mm.

Ett stort tack till framför allt Lars Dittmer som är en ständig idéspruta.

onsdag 8 januari 2014

Klövviltsmöte i Stengårdshult


På tisdag i nästa vecka så kommer några av landets ledande experter på foder för klövvilt till Stengårdshults Församlingshem för en föreläsning. Vi får lyssna till följande föreläsare:

Fredrik Widemo Naturvårdsstrateg
Svenska Jägareförbundet

Lars Edenius Viltekolog med inriktning på klövvilt
SLU Umeå

Mattias Svensson Sydved
Hur vi arbetar från en skördare för att gynna betet

Håkan Svensson Sydved och medlem i förvaltningsgrupp 3
Hur praktiska är förslagen för oss skogsägare och påverkar det storleken på älgstammen

Missa inte detta tillfälle utan anmäl dig till lars.dittmer@ryssadalen.se 

Mötet börjar klockan 18:00 tisdagen den 14 januari.

Jaktlagets storsångare fyller år

  

Jag och Rannebo Älgjaktslag gratulerar en som varit med länge och jagat i våra skogar nämligen Sven Nilsson som just idag fyller 71 år. Hur många älgar han fällt vet jag inte. Men jag själv har varit med när ett antal älgar har fallit för Svens studsare som exempelvis 2011 då Sven sköt denna fina 10-taggare.

Ha en riktigt fin födelsedag och det vore trevligt om du kan vara med på söndag för då anordnar vi gemensam kalvjakt tillsammans med Trollsebo.